Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Jak wykonać na kawie wzór „rozeta”:
- Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią powierzchnię do malowania. Wykonując dynamiczne, koliste ruchy, cienkim strumieniem mleka wyrównujemy pianę na powierzchni kawy oraz doprowadzamy do wyrównania koloru tła dla latte artu.
- Malowanie należy rozpocząć stosunkowo wcześnie, w środkowej części zawartości filiżanki, obniżając wysokość strumienia do powierzchni kawy i dynamicznie wychylając dzbanek przy jednoczesnym wykonywaniu rytmicznych ruchów na boki. Takie ustawienie powinno przyczynić się do powstania śladu z mleka na powierzchni kawy. Poprawnie wykonana rozeta, posiada rozbudowaną, zawijającą się na boki podstawę. Aby ją wykonać, należy przytrzymać wyżej opisany ruch statycznie, w jednym punkcie. Spowoduje to nakładanie się na siebie kolejnych śladów i stworzenie podstawy wzoru.
- Gdy dolna część rozety jest już gotowa, należy przesuwać strumień w kierunku krawędzi filiżanki, nie przerywając wylewania mleka. Ruchy ręki powinny być symetryczne, bez usztywniania nadgarstka i muszą współgrać z ruchami mleka. Tę fazę kończymy, gdy wzór osiągnie podobną odległość od bocznej krawędzi filiżanki, co w jego dolnej części. Całość można zakończyć mocniejszym wychyleniem dzbanka, aby wykończyć czubek rozety małym sercem.
- Nie przerywając wylewania mleka, należy następnie delikatnie podnieść dzbanek i przeciągnąć strumień idealnie przez środek powstałego wcześniej śladu. Jeśli dzbanek nie zostanie podniesiony odpowiednio wysoko, może to skutkować rozciągnięciem wzoru, zamiast właściwego wykończenia.
„Rozeta” jest wzorem, który wymaga od baristy dobrej kontroli ruchów. Dobrze wykonany wzór stanowi efektowne wykończenie każdej mlecznej kawy.
Cechy dobrze wykonanego latte artu:
- Znajduje się idealnie na środku filiżanki.
- Tło posiada jednolity kolor.
- Wzór jest symetryczny, bez żadnych zniekształceń
- Linia symetrii i linia wyznaczona przez uszko filiżanki stanowią kąt prosty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata na prezent. Co wybrać?
Jeśli mamy do czynienia z kimś, kto pija herbaty aromatyzowane i uda nam się ustalić[...]
lip
French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady
Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]
kwi
Herbata Earl Grey Blue Flower z niebieskim kwiatem malwy
Earl Grey jest jedną z moich ulubionych mieszanek herbacianych. Smaczny i przyjemnie świeży. Dzisiaj kilka[...]
2 Comments
mar
Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo
Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]
cze
Herbata z prowincji Hubei (Chiny)
Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”. Mowa[...]
paź
Przepis na Szerbet, tradycyjny turecki przysmak
Czym jest szerbet? Najprościej można go opisać jako podawany na zimno owocowo-kwiatowo-korzenny napój pochodzący z[...]
wrz
Czym jest yerba mate?
Dla osób lubiących eksperymentować, świat mate daje wiele miejsca do popisów. Znane są nie tylko[...]
sty
Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?
Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]
lis