Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Jak wykonać na kawie wzór „serce”:
- Aby wykonać latte art serce, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią powierzchnię do malowania. Wykonując dynamiczne, koliste ruchy, cienkim strumieniem mleka wyrównujemy pianę na powierzchni kawy oraz doprowadzamy do wyrównania koloru tła dla latte artu.
- Malowanie należy rozpocząć w środkowej części zawartości filiżanki, obniżając wysokość strumienia do powierzchni kawy i dynamicznie wychylając dzbanek. Takie ustawienie powinno przyczynić się do powstania kropki z mleka na powierzchni kawy. W przypadku, gdyby kropka nie powstała, pomóc mogą delikatne ruchy dzbanka na boki.
- Nie przerywając wylewania mleka, należy następnie delikatnie podnieść dzbanek i przeciągnąć strumień przez środek powstałej wcześniej kropki. Jeśli dzbanek nie zostanie podniesiony odpowiednio wysoko, może to skutkować rozciągnięciem wzoru, zamiast właściwego wykończenia.
Nauczenie się tego wzoru pozwala na budowanie na jego podstawie bardziej skomplikowanych kompozycji. Warto zatem zadbać o to, aby wykonywać go starannie.
Cechy dobrze wykonanego latte artu:
- Znajduje się idealnie na środku filiżanki.
- Tło posiada jednolity kolor.
- Wzór jest symetryczny, bez żadnych zniekształceń.
- Linia symetrii i linia wyznaczona przez uszko filiżanki stanowią kąt prosty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Picie gorącej herbaty. Właściwa temperatura herbaty do picia
W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie,[...]
gru
Wymowa chińskich nazw herbat. Jak poprawnie wymawiać?
Poprawna wymowa nazw chińskiej herbaty może być bardzo trudna. Jeżeli chcecie nauczyć się podstaw chińskiej[...]
lut
Herbata zielona Shincha z pierwszego zbioru
“Shincha” to nazwa japońskiej herbaty sencha (煎茶) pochodzącej z pierwszych wiosennych zbiorów. Podobnie jak to[...]
mar
Alternatywne metody parzenia herbaty
Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej[...]
paź
Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja
Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]
sty
Herbata pu-erh Moonlight White
Herbata czerwona, czyli tak na prawdę ciemna jest coraz popularniejsza i to pomimo aromatu, który[...]
wrz
Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?
Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]
paź
Herbata sprzed Światła, Herbata sprzed Czystej Jasności, Herbata sprzed Ognia
Herbaty zebrane przed 4-5 kwietnia (w zależności od roku: 105 dzień po przesileniu zimowym) są[...]
lip