ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Indie to niezwykle bogaty pod względem herbaty kraj. Nie tylko pod wpływem Brytyjczyków założono tutaj liczne uprawy herbaty, niektóre sławne w całym świecie, ale również sam kraj obfituje w przeróżne tradycje herbaciane.

Pierwszym, co przychodzi nam na myśl jest oczywiście słynna masala chai, czyli indyjska herbata z mlekiem i korzennymi przyprawami. Warto jednak pamiętać, że to nie jedyny sposób picia herbaty w Indiach. Jest to kraj ogromny i bardzo licznie zaludniony. Nie dziwi więc fakt, że różnorodność kultury herbacianej jest tak samo duża jak różnorodność samego kraju.

Dziś wybierzmy się na wycieczkę do Bengalu, a konkretnie do Kolkaty, która to znana jest jako kulturalna stolica Indii. Kolkata założona została przez Brytyjczyków, kiedy zaczęli zdobywać swoje wpływy w Indiach. Była to przez długie lata stolica Indii Brytyjskich. Wtedy to też z niewielkiej wioski utworzono prężnie rozwijające się miasto Kalkuta. Niedawno zaś wrócono do pierwotnej nazwy Kolkata.

Lebu Cha - przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku
Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Czym jest Lebu Cha?

Jedną z popularnych tutaj herbat jest tak zwana Lebu Cha. Jest to przepis, który można nazwać typowo regionalną specjalnością i coś, bez czego przeciętny obywatel Kolkaty miałby problem by wyobrazić sobie swój normalny dzień. Lebu Cha to herbata z cytryną i z solą. O soli w herbacie zapewne już wszyscy słyszeli, ponieważ ten nietypowy w naszej kulturze dodatek do napojów nie jest niczym nietypowym w Azji. Na pewno kojarzymy herbatę w stylu tybetańskim, gdzie poza masłem do herbaty dodaje się właśnie soli. Swoją herbatę przyprawiają solą także Mongołowie. O tym, że Hindusi również solą herbatę mogliśmy jednak nie słyszeć. Powody są oczywiste, mała popularność słonej herbaty w naszych stronach wynika z tego, że nie są to ulubione przez Europejczyków smaki. Po drugie mleczna i słodka masala chai przyćmiewa nieco inne indyjskie herbaty swą sławą.

Herbata czarna Ceylon Lovers Leap
Herbata czarna Ceylon Lovers Leap

Czarna sól

Sprawa okazuje się jeszcze bardziej skomplikowana kiedy zauważymy, że sól jakiej używa się do herbaty w Kolkacie to nie zwykła sól lecz sól czarna. Jest to wyjątkowa sól o charakterystycznym ciemnofioletowym, niemalże czarnym odcieniu kryształów i charakterystycznym aromat związków siarki przypominający zapach gotowanych jajek. Sól czarna zawdzięcza swoje walory nie tylko związkom siarki, które zawiera ale również unikalnej metodzie produkcji polegającym na wypalaniu soli w piecach. Wiele przepisów kulinarnych z Indii i Pakistanu oraz okolicznych krajów stosuje Kala Namak czyli czarną sól. Jej popularność wśród wegan i wegetarian związana jest z aromatem kurzych jaj, który pozwala przygotowywać potrawy mające imitować jajka. Z przyczyn zdrowotnych ajurweda zaleca spożywanie czarnej soli głównie dla regulacji pracy układu pokarmowego. Ma ona poza tym zdolność łagodzenia bóli i leczenia zmian skórnych.

Przepis  na Lebu Cha

Przejdźmy jednak do przepisów na Lebu Cha. Jest ich, jak łatwo się domyślić tyle ilu Hindusów przygotowujących ją. Podobno nawet receptury zmieniają się w zależności od pory roku. Pojawiają się w jej składzie różne dodatki i przyprawy. Możemy znaleźć tam popularne w Indiach goździki, cynamon i imbir. Podobno popularnym dodatkiem jest także czarny pieprz. Jedno co wiemy na pewno to czarna, mocna herbata, która często jest podgotowana dla intensywniejszego smaku z dodatkiem soku z cytryny, cukru i czarnej soli. Pozostałe składniki można już sobie dozować według własnego gustu. Gdy jednak zapytamy o przepis w Kolkacie niczego się nie dowiemy ponieważ, każdy komu udało się stworzyć wyjątkową Lebu Cha, zazdrośnie strzeże swego tajemnego przepisu. Najlepiej zatem zastosować poniższy przepis bazowy i po prostu pić, lub dodawać różne przyprawy i stworzyć swoją własną, sekretną recepturę.

Potrzebne składniki na pół litra wody to:

  • łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,
  • dwie łyżki cukru,
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • i nieco (nie wiecej niż pół łyżeczki) czarnej soli.
  • Herbatę należy wrzucić do wrzątku i kilka minut podgotować po czym przyprawić pozostałymi dodatkami i podawać przecedzoną na gorąco.
  • Smacznego!

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na kluski ziemniaczane z zieloną herbatą

Do zrobienia klusek ziemniaczanych z zieloną herbatą będzie nam potrzebne: pół kilograma obranych ziemniaków, sól[...]

Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony

Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat[...]

Herbata z Hongkongu

Hongkong po pierwszej wojnie opiumowej przeszedł pod władanie Brytyjczyków, którzy uczynili z niego dogodny port[...]

Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty

Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]

Ile minut trzeba czekać na 80 stopni?

Jeśli zagotujemy 1 litr wody w czajniku elektrycznym, to bez otwierania górnej pokrywki woda osiągnie[...]

Herbaciane zawody w Japonii

W Japonii od zawsze organizowano herbaciane gry i zawody. Rozpowszechniły się szczególnie w XIV wieku[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.