Przyszło lato, a wraz z nim zmieniły się nasze gusty jeśli chodzi o napoje. To jesienią i zimą pijamy dużo herbaty parzonej na ciepło, w lecie natomiast na naszych stołach króluje ice tea. Nie zawsze jest to tradycyjna i mająca największe prawa do tej nazwy, zmrożona herbata czarna z lodem i cytryną, jaką wynaleziono w USA. Ice tea dzisiaj to w wielu przypadkach tak zwane cold brew czyli zimne parzenia. Herbata przygotowana w ten sposób nie zawsze ma smak identyczny jaki uzyskałaby przy zwykłym parzeniu. Parzenie zimne to tak na prawdę nie parzenie – jest to swego rodzaju ekstrakcja esencji herbacianej z liści za pomocą długiego moczenia ich w zimnej wodzie. Do naparu przedostają się zawarte w liściach substancje w nieco innej kompozycji niż normalnie. Zimne parzenie daje napar słodszy, pozbawiony większości goryczy i niestety także dużej części kofeiny. Jeśli jednak cenimy sobie orzeźwiające i tonizujące właściwości napoju, a zarazem prostotę przygotowania, jest to coś w sam raz dla nas.
Matcha
Dużą popularnością od pewnego czasu cieszy się mielona na gładki puder, zielona herbata matcha. Tradycyjnie przygotowuje się ją z delikatnych i młodych listków herbaty o wyjątkowo dużej zawartości aminokwasów, które roślina wytwarza dzięki częściowemu zacienieniu plantacji. Uważana jest za prawdziwy eliksir zdrowia, ponieważ poza dużą ilością kofeiny zawiera także liczne polifenole i wspomniane aminokwasy. Dzięki postaci drobnego proszku jej napar można nazwać koncentratem herbacianym, bo wszystkie dobroczynne substancje występują tam w większej ilości.
Przepisy na matchę
Istnieje wiele różnorodnych przepisów na wykorzystanie matchy do przygotowania napojów mniej lub bardziej zbliżonych do tradycyjnej formy jej podania. Oryginalnie przygotowuje się ją ubijając i spieniając proszek w niewielkiej ilości gorącej wody za pomocą specjalnej, bambusowej mątewki. Z powodzeniem można jednak użyć różnych alternatywnych sposobów zastępując gorącą wodę sokami, mlekiem lub wodą zimną. Sam proces spieniania można zaś przeprowadzić za pomocą spieniacza do mleka lub shakera do drinków.
Rozwiązanie takie jest wyjątkowo łatwą i praktyczną propozycją na letnie upały. Przygotowanie orzeźwiającego napoju z zimno parzonej matchy trwa chwilę, a smak i wygląd napoju zachwycają czyniąc z niej nie tylko bardzo zdrową ale także niezwykle estetyczną ice tea.
Do przygotowania najprostszej wersji potrzeba tak na prawdę jedynie:
- matchy,
- zimnej wody
- i kostek lodu.
Pasujące dodatki zaś podkreślą jej smak i tonizujące właściwości. Nasza propozycja to matcha z limonką i ogórkiem.
- Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody,
- dodajemy pół małej łyżeczki matchy i wciskamy nieco soku ze świeżej limonki.
- Do szklanki o pojemności około 400 ml wkładamy kostki lodu i plasterek zielonego ogórka. Z ogórkiem należy uważać by nie przesadzić, ponieważ jego intensywny smak może zdominować napój.
- Przygotowaną w shakerze matche wlewamy na lód i już możemy delektować się pyszną ice tea.
- Plasterek limonki i listek świeżej mięty doskonale dopełnią efektu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Backstage Pytanie na Śniadanie TVP2 z Czajnikowy.pl
Zapraszamy do zapoznania się z materiałem wideo zza kulis programu Pytanie na Śniadanie, który możecie[...]
mar
Jaka herbata zamiast kawy
Kawa czy herbata? Oto najczęstsze pytanie, które słyszymy gdy przychodzimy w odwiedziny. W godzinach porannych[...]
lis
Przepis na miętową mrożoną herbatę
Jak zrobić pyszną miętową mrożoną herbatę na bazie zielonej herbaty Gunpowder? Przepis jest bardzo prosty.
kwi
Czy Mate odwadnia, kiedy Yerba się przeterminuje, parzenie herbaty w gaiwanie. Yerba czy herba
W drugim odcinku herbacianego Q&A (Pytania i Odpowiedzi) odpowiadamy między innymi na pytania: Czy Yerba[...]
cze
Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha
Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]
kwi
Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę
Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]
lut
Yerba mate cedron
Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]
Matcha Japońska a Matcha Chińska: czym różni się zielona sproszkowana herbata Matcha
Dlaczego Matcha jest taka droga albo dlaczego Matcha jest taka tania: wiele osób zadaje sobie[...]
lip