ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czym jest Matcha?

Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Jest to odmiana japońskiej zielonej herbaty w postaci pyłu. Nie ma on jednak nic wspólnego z pyłem herbacianym oznaczanym symbolem D przy oznaczeniach gradacji herbat czarnych.

Proces produkcji herbaty Matcha

Proces produkcji tej herbaty jest odmienny od procesów prowadzących do otrzymania herbat liściastych.
– Na początek nad polem herbaty buduje się specjalne zadaszenie.
– Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście zbiera się i poddaje parzeniu parą wodna na krótki okres 15-20 sekund – przerwanie fermentacji (to metoda charakterystyczna dla herbat japońskich).
– Liście są podsuszane i studzone w strumieniu zimnego powietrza gdzie następuje rozdzielenie listków. Kolejny proces to suszenie w wysokiej temperaturze.

Matcha Yamecha
Matcha Yamecha

Wszystkie te procesy kładą szczególny nacisk na zachowanie jakości herbaty i jej intensywnie zielonego koloru, który jest jednym z wyznaczników jej jakości jako produktu gotowego. Wysuszone liście są następnie mielone za pomocą kamiennych żaren. Jest to proces długotrwały, a jego wydajność to zaledwie niespełna 50g herbaty na godzinę.

Rzutuje to znacznie na wysoką cenę tej herbaty. Powstały w ten sposób proszek to właśnie herbata matcha mająca szereg zastosowań i dobroczynnych właściwości dla zdrowia.

Dlaczego matcha jest lepsza niż inne zielone herbaty?

– Jeśli chodzi o właściwości herbaty matcha to zaznaczyć trzeba, że gdy ją pijemy do naszego organizmu trafia całość herbacianego liścia, co odróżnia ją od herbat klasycznych gdzie wypija się jedynie napar. Dzięki temu dostarczamy sobie znacznie większą ilość wszystkich składników herbaty w tym polifenoli i witamin.
– Proszek herbaciany zawiera również bardzo dużo chlorofilu, którego praktycznie pozbawiony jest zwykły herbaciany napar. Chlorofil pomaga pozbywać się z ciała toksyn.
– Herbata matcha jest także dużo bardziej pobudzająca ponieważ zawiera więcej kofeiny. Zważywszy jej nietypową postać wypicie czarki matchy porównuje się do wypicia 10 czarek zwykłego naparu herbaty.

Najlepsza herbata Matcha
Najlepsza herbata Matcha

Matcha w kulinariach

Powszechnie używa się matchy w kulinariach. Są nawet specjalne odmiany tej herbaty o nieco niższej cenie i jakości przewidziane właśnie jako dodatek do potraw (tzw. Matcha kulinarna). Używając matchy można przygotować różnego rodzaju
– napoje z mlekiem,
koktajle,
– shake’i.

Przepis na ciasto z zieloną herbatą Matcha
Przepis na ciasto z zieloną herbatą Matcha

Powszechnie stosuje się ją przy wyrobie słodyczy, lodów, sorbetów, kremów, ciast i zielonej czekolady na bazie czekolady białej. Popularne są także różne potrawy z dodatkiem matchy. Nie są to tylko dania typowe dla kuchni japońskiej ale również potrawy tradycyjne dla innych regionów. Można przygotować nie tylko zielone ryżowe kluseczki z matchą ale także zielone spaghetti.

Wykorzystanie Matcha z innych herbatach

Ważnym zastosowaniem matchy jest także polepszanie innych herbat. Powszechnie spotyka się popularne japońskie herbaty z dodatkiem matchy, która ma nieco polepszyć smak i wygląd mieszanki oraz wzbogacić ją w substancje zdrowotne i kofeinę. Spotkać więc możemy herbatę genmaicha z matcha .

Matcha Zielona Japońska Herbata, jak zrobić tradycyjnie Matchę
Matcha Zielona Japońska Herbata, jak zrobić tradycyjnie Matchę

Matcha tradycyjnie

Tradycyjnie herbata matcha wykorzystywana jest przy słynnej japońskiej ceremonii picia herbaty chanoyu, tutaj przygotowana jest w tradycyjnym naczyniu nazywanym matchawan z użyciem specjalnego bambusowego pędzla nazywanego chasen. Inne używane akcesoria to chashaku czyli specjalna łyżeczka bambusowa do odmierzania proszku, natsume czyli najczęściej wykonana z laki puszka do przechowywania matchy oraz chakin czyli podłużny ręczniczek służący do częstego przecierania akcesoriów w czasie ceremonii.

Chasen Bambusowy pędzel do herbaty Matcha
Chasen Bambusowy pędzel do herbaty Matcha

Zaparzenie herbaty matcha za pomocą tych akcesoriów polega na zalaniu proszku herbacianego po wcześniejszym przesianiu niewielką ilością gorącej wody i wprawnymi ruchami pędzla dokładne rozprowadzeniu herbaty w wodzie a następnie spienieniu jej tak by powstała pianka była jednolita i puszysta.

Elegancka czarka do herbaty Matcha KURO
Elegancka czarka do herbaty Matcha KURO

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaciany grzaniec

Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]

Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?

Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]

Herbata Honeybush, parzenie, właściwości

Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]

Zawartość cukru w popularnych herbatach Ice Tea: Lipton, Nestea, Tymbark. Zestawienie

Ile cukru ma butelkowana herbata mrożona? Przygotowaliśmy dla Was zestawienie, w którym przedstawiamy zawartość cukru[...]

London Fog, przepis na herbatę London Fog

Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]

1 Comments

Czy herbata podnosi cholesterol

Herbata nie podnosi poziomu cholesterolu. Cholesterol występuje w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i jedynie w[...]

Qian Liang – Hei Cha z Hunanu

Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]

Prażona herbata Hojicha (japońska)

Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.