Matero: Yerba Mate
Specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej tradycyjne matero powinno być wykonane z palo Santo lub innego drewna jak choćby lapacho. Takie naczynia mają często kształt kubeczków i bywają okute metalem. Popularne jest także matero wykonane z tykwy kalebasy. Jest to podobny do gruszki owoc dzbaniwa kalebasowego, którego wysuszona skorupa służy za naczynie do picia.
Odmianą matero z kalebasy jest porongo czyli specjalna kalebasa rozszerzająca się ku górze i często posiadająca metalowe nóżki aby równo stała. Takie naczynie używane jest do parzenia chimarao czyli specjalnej, drobnej mate argentyńskiej. Powszechnie stosuje się także matera ceramiczne nawiązujące często kształtem do matero drewnianego lub do kalebasy. Osobną grupą matero są guampa czyli matero wykonane z rogu lub kopyta wołu i przeznaczone do picia yerba mate na zimno czyli terere.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej. Jej nazwa odnosi[...]
sty
Bai He Xian Zi: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się
Bai He Xian Zi pochodzi z północnej części prowincji Fujian i jest ręcznie zwijaną białą[...]
gru
Yerba mate de ruso
Yerba mate de ruso to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem soku owocowego[...]
Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne
Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]
cze
Niebieska herbatka ze Ślazu Dzikiego
Od dawna używamy ślazu do celów zielarskich. Dzięki znacznej zawartości śluzu, bo według niektórych źródeł[...]
1 Comments
wrz
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.
kwi
Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice
W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]
maj
Jak herbata wpływa na organizm
Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i[...]
lip