ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty (ale również nada się znakomicie jesienią do ciepłej herbaty – działa napotnie i odkażająco), potrzebujemy: 40 baldachów kwiatków czarnego bzu, kilka plasterków cytryny, 1 litr wody, 1kg cukru.

Przygotowanie syropu z czarnego bzu:

1. Pozbywamy się wszelkiego rodzaju robactwa, pozostawiając baldachy kwiatków czarnego bzu na stole. Robaki się rozejdą, a my nie wytrzepiemy pyłku, który daje esencjonalny bzowy smak.

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

2. Nożyczkami odcinamy kwiatki z 40 baldachów i dodajemy do 1 litra wody i 1 kilograma cukru. Dodajemy kilka plasterków cytryny. Całość zagotowujemy i pozostawiamy na 2-3 dni.

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

3. Kiedy syrop jest gotowy, przygotowujemy herbatę według metody zimnego parzenia (tj. zalewamy liście herbaty zielonej zimną wodą i pozostawiamy na minimum 2 godziny).

4. Przelewamy herbatę do szklanki i dodajemy kilka łyżeczek syropu z czarnego bzu, aż do uzyskania satysfakcjonującego bzowego smaku!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong: recenzja, test, opinie

Herbatę Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong otrzymaliśmy po emisji Wielkiego Testu[...]

Tatuś, ale smaczna herbatka!

Wybierającym się w świat z kocem i termosem proponuję przepis na smaczną herbatkę. Dowolną ekspresówkę[...]

Oznaczenia jakości herbaty. Angielski system oznaczania jakości herbaty

Oznaczenia jakości herbaty nie są identyczne na całym świecie. Co więcej nie biorą pod uwagę[...]

Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013

Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]

Bylica pospolita. Herbatka z Czarnobyla?

Dziś chciałbym polecić herbatkę ziołową, która nie jest zbyt popularna, a nawet nieco niekanoniczna, ponieważ[...]

Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017

W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]

4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]

Prosty sposób jak poprawić smak kawy!

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.