ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty? Czy drugie, trzecie parzenie można zrobić po całodniowej przerwie? Często pytacie również: czy raz zaparzona herbata wieczorem nadaje się do kolejnego parzenia następnego dnia rano?

Sprawdziliśmy, czy rzeczywiście można spokojnie parzyć zieloną herbatę gunpowder po upływie 12 godzin. Jak zmienia się smak herbaty, kiedy liście czekają na następne parzenie kilka godzin? I porównaliśmy smak, kolor i zapach ze świeżym drugim parzeniem.

Jakie są efekty naszych eksperymentów?

  • Na pierwszy rzut oka widać różnicę w barwie naparu: świeże drugie parzenie ma jasny, klarowny kolor – podobnie jak stojąca kilka godzin zielona herbata zaparzona w kubku staje się ciemniejsza,
  • zarówno liście, które czekały na kolejne parzenie w lodówce jak i w temperaturze pokojowej, dają napar o ciemnej barwie.
  • Zaparzone liście herbaty z lodówki mają dodatkową warzywną nutę – wyczuć można kalarepę,
  • natomiast liście, które były przechowywanie w temperaturze pokojowej dają herbatę o smaku zbliżonym do odgrzewanej herbaty na gazie czy w mikrofalówce.
  • Z naszego testu jasno wynika, że nie warto zbyt długo przechowywać liści herbaty do kolejnych parzeń. Jeżeli nie macie ochoty na tak dużo naparu za jednym razem, lepiej użyć nieco mniej liści i za każdym razem wykonywać świeże parzenia, które gwarantują najlepszy smak zielonej herbaty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Taragui: przegląd marek yerba mate, opinie

Taragui to kolejna marka produkowana przez Las Marias, czyli grupę produkującą mate pod kilkoma znanymi[...]

Przystanek Śniadanie Katowice

13 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Pierwszym Przystanku Śniadanie (Katowice). Dla naszych gości przygotowaliśmy herbatę[...]

I wtedy piję herbatę

Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]

1 Comments

Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?

Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]

Smoothie z zieloną herbatą i Yerba Mate w owocach, czyli Czajnikowy Kocha Gotować

Czajnikowy.pl gościł w programie Kocham Gotować. Przygotowaliśmy Yerba Mate w owocach, a z miąższu zrobiliśmy[...]

Chińska ceremonia herbaciana Gongfu cha. Ściągawka

Teraz, gdy zaczynam zgłębiać wiedzę herbacianą, wszystko zaczyna nabierać coraz większego sensu. Dzisiaj chciałabym zaproponować[...]

Wpływ długości parzenia na herbatę

Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]

Skąd pochodzi herbata?

Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.