ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty? Czy drugie, trzecie parzenie można zrobić po całodniowej przerwie? Często pytacie również: czy raz zaparzona herbata wieczorem nadaje się do kolejnego parzenia następnego dnia rano?

Sprawdziliśmy, czy rzeczywiście można spokojnie parzyć zieloną herbatę gunpowder po upływie 12 godzin. Jak zmienia się smak herbaty, kiedy liście czekają na następne parzenie kilka godzin? I porównaliśmy smak, kolor i zapach ze świeżym drugim parzeniem.

Jakie są efekty naszych eksperymentów?

  • Na pierwszy rzut oka widać różnicę w barwie naparu: świeże drugie parzenie ma jasny, klarowny kolor – podobnie jak stojąca kilka godzin zielona herbata zaparzona w kubku staje się ciemniejsza,
  • zarówno liście, które czekały na kolejne parzenie w lodówce jak i w temperaturze pokojowej, dają napar o ciemnej barwie.
  • Zaparzone liście herbaty z lodówki mają dodatkową warzywną nutę – wyczuć można kalarepę,
  • natomiast liście, które były przechowywanie w temperaturze pokojowej dają herbatę o smaku zbliżonym do odgrzewanej herbaty na gazie czy w mikrofalówce.
  • Z naszego testu jasno wynika, że nie warto zbyt długo przechowywać liści herbaty do kolejnych parzeń. Jeżeli nie macie ochoty na tak dużo naparu za jednym razem, lepiej użyć nieco mniej liści i za każdym razem wykonywać świeże parzenia, które gwarantują najlepszy smak zielonej herbaty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Odprężająca herbata jaśminowa z kwiatami. Jaśminowa herbata relaksuje

Jaśmin to bardzo przyjemna roślina. Uważajmy jednak, by nie mylić go z jaśminowcem wonnym (Philadelphus[...]

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować[...]

Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?

Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]

Herbaciarnia Smoczy Czajnik, Katowice

Wkrótce otworzymy dla Was lokal mogący pomieścić 20 osób w Katowicach przy ulicy Francuskiej 15.[...]

Herbata na jesień

Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]

Yerba Mate FD Fede Rico opinie

FD to paragwajska grupa zrzeszająca producentów rolnych w tym yerba mate. Obecna jest na rynku[...]

Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?

Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]

Czerwona herbata: właściwości i odchudzanie

W praktyce jako pogromca tłuszczu herbata czerwona, co dowiedziono naukowo, pozwala w ciągu miesiąca regularnego[...]

4 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.