ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty? Czy drugie, trzecie parzenie można zrobić po całodniowej przerwie? Często pytacie również: czy raz zaparzona herbata wieczorem nadaje się do kolejnego parzenia następnego dnia rano?

Sprawdziliśmy, czy rzeczywiście można spokojnie parzyć zieloną herbatę gunpowder po upływie 12 godzin. Jak zmienia się smak herbaty, kiedy liście czekają na następne parzenie kilka godzin? I porównaliśmy smak, kolor i zapach ze świeżym drugim parzeniem.

Jakie są efekty naszych eksperymentów?

  • Na pierwszy rzut oka widać różnicę w barwie naparu: świeże drugie parzenie ma jasny, klarowny kolor – podobnie jak stojąca kilka godzin zielona herbata zaparzona w kubku staje się ciemniejsza,
  • zarówno liście, które czekały na kolejne parzenie w lodówce jak i w temperaturze pokojowej, dają napar o ciemnej barwie.
  • Zaparzone liście herbaty z lodówki mają dodatkową warzywną nutę – wyczuć można kalarepę,
  • natomiast liście, które były przechowywanie w temperaturze pokojowej dają herbatę o smaku zbliżonym do odgrzewanej herbaty na gazie czy w mikrofalówce.
  • Z naszego testu jasno wynika, że nie warto zbyt długo przechowywać liści herbaty do kolejnych parzeń. Jeżeli nie macie ochoty na tak dużo naparu za jednym razem, lepiej użyć nieco mniej liści i za każdym razem wykonywać świeże parzenia, które gwarantują najlepszy smak zielonej herbaty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?

O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]

Herbata czarna Lapsang Souchong

Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]

Czym zastąpić kostki lodu w herbacie? Owocami!

Chciałabym zaproponować bardzo prosty, lecz efektowny i smaczny sposób na oryginalne kostki lodu do naszych[...]

Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie

Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]

1 Comments

Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja

Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]

O: Orange, oznaczenie jakości herbaty

O: Orange to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata sporządzona[...]

Historia picia herbaty

Pierwszą herbatę zaparzył... wiatr. To on bowiem według legendy strącił z drzewa listki herbaciane, które[...]

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej.  Jej nazwa odnosi[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.