ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w Korei. Widać tutaj wpływy: na Tajwanie bardziej chińskie, w Korei japońskie. Tajwan słynie z herbat oolong, które tak bardzo upodobali sobie Chińczycy i których używali do swojej ceremonii herbacianej. Również Tajwańska ceremonia bardzo przypomina chińskie Gong Fu Cha. Gdy w tak zwanych Chinach kontynentalnych rozszalała się rewolucja kulturowa, wiele przejawów dawnych tradycji i sztuki zostało zniszczonych. Tajwan był miejscem gdzie rewolucja nie dotarła i to tutaj mistrzowie herbaciani poczuli się w obowiązku ratować pamięć chińskiej ceremonii zachowując ją, praktykując i rozwijając tak, że z czasem zaistniały pewne różnice i tym samym wyodrębniła się ceremonia tajwańska.

Korea

Jeśli zaś chodzi o Koreę to znajdziemy tutaj mieszankę zarówno chińskiej kultury herbacianej objawiającej się produkcją herbaty z chińskich krzewów i używania do ceremonii zestawu nieco podobnego do chińskiego, pojawia się tutaj jednak czajniczek typowy dla ceramiki w Japonii, herbata co prawda jest liściasta, a nie mielona na proszek jak w Japonii, lecz sama ceremonia ma sporo z Cha Do.

Popularna w Azji jest także herbata ciągnięta, czyli przelewana z wysoka lub w trakcie różnych akrobacji i tanecznych piruetów. Mocna czarna herbata z dodatkiem skondensowanego mleka i lodu oraz różnych regionalnych dodatków popularna jest z Malezji i w Tajlandii. Tutaj kuglarskie sztuczki z herbatą miały zachęcić klientów do podejścia do straganu i zakupu, dziś jest to wabik na turystów z zachodu.

Tajlandia

Z Tajlandii pochodzi także zyskujące ostatnio popularność buble tea. Czyli w oryginale herbata czarna z mlekiem i ugotowanymi kulkami tapioki, a dziś w wielu wersjach już herbata w praktycznie każdym kolorze i z wszelkimi dodatkami smakowymi.

Tapioka kulki do bubble tea 150g
Tapioka kulki do bubble tea 150g

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak opisać herbatę? Smak, kolor i zapach herbaty

Często opisujemy jedynie smak herbaty, pomijając inne ważne aspekty. Aby dobrze opisać kosztowaną przez nas[...]

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.

3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć

W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście[...]

Herbata Honeybush, parzenie, właściwości

Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]

Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,[...]

Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata

Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.