Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny
W Polsce pije się coraz więcej herbaty. To fakt. Wystarczy zaobserwować powstawanie coraz większej ilości blogów herbacianych, dostrzec rosnącą popularność filmików o herbacie na You Tube czy przyjrzeć się wzrastającej liczbie herbaciarni i sklepów celujących w rozbudowaną sprzedaż herbat z całego świata.. Ci pasjonaci każdego dnia poszerzają swoją herbacianą erudycję i praktykę, nierzadko podróżują po planacjach herbaty na całym świcie zdobywając wiedzę i doświadczenie w kulturze picia herbaty.
- Strona internetowa: www.zaparzaj.pl
- Data: 24-25 września 2016 roku
- Godziny: sob 11.00 – 17.00, nd 11-15
- Miejsce: Ogród Botaniczny Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
- Organizatorzy: Stowarzyszenie Zaparzaj! I Ogród Botaniczny UAM w Poznaniu
Organizatorzy Festiwalu chcą stworzyć możliwość dla rozwoju tego potencjału wiedzy i doświadczenia w Wielkopolsce, a dokładniej w Poznaniu. Pragną także, by osoby nie znające jeszcze dogłębnie tematu mogły przyjść i poznać ciekawostki o tym popularnym napoju. Dążą do rozwoju szeroko rozumianej kultury picia herbaty w tym regionie Polski.
Misja imprezy
„Misją Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! jest podniesienie świadomości herbacianej w Polsce, szeroko rozumianej kultury picia herbaty oraz rzetelna edukacja w temacie prozdrowotnych właściwości herbaty, jak również pozytywnego społecznego aspektu spotkań przy herbacie jako integracji lokalnych mieszkańców.” – mówi Jolanta Jona, koordynator programu Zaparzaj!
Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! organizowany jest z wielu powodów, których źródło tkwi w miłości organizatorów do herbaty, jej różnorodności i nieograniczonych możliwościach jej przygotowywania. Z herbacianej pasji zrodziło się pragnienie, by w (tym regionie Polski) Poznaniu dać możliwość herbacianym pasjonatom na spotkanie, wspólne parzenie i picie herbaty, wymianę herbacianych doświadczeń i myśli.
Organizatorzy – przekonani, że w samym Poznaniu jest znaczna ilość osób zafascynowanych herbatą i pragnących konfrontacji z herbaciarzami z innych regionów Polski – w ubiegłym roku postanowili w ekspresowym tempie zorganizować Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj!. Taki Festiwal do doskonała okazja nie tylko dla miłego spędzenia czasu, ale także zdobycia wiedzy o herbacie , jej prozdrowotnych właściwościach, sposobach przygotowania a w końcu niepowtarzalna możliwość degustacji herbat unikatowych, trudno lub w ogóle niedostępnych na polskim rynku. Pierwsza edycja odbyła się w uroczym, kameralnym miejscu, jakim jest poznańska kwiaciarnio – herbaciarnia Kwietna. Wydarzenie okazało się strzałem w dziesiątkę! Ogromne zainteresowanie imprezą oraz frekwencja dała sygnał organizatorom, że warto planować kolejne edycje Festiwalu.
Podczas tegorocznej, drugiej edycji Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! organizatorzy pragną znów przedstawić ludzi sercem mocno związanych z herbacianym światem: podróżników z zapałem tropiących herbaciane plantacje świata, dystrybutorów herbaty, organizatorów spotkań herbacianych, herbacianych edukatorów i niestrudzonych praktyków w poznawaniu drogi herbaty. Nie zabraknie więc wykładów, prelekcji i warsztatów związanych z herbatą – jej codziennym, ale także odświętnym charakterem. Festiwal Zaparzaj! jest otwarty dla każdego: herbaciarze zaawansowani jak i ci stawiający pierwsze kroki na drodze herbaty będą mogli znaleźć coś dla siebie. Zostanie przygotowana także przestrzeń dla dzieci – nasi najmłodsi adepci sztuki herbacianej będą mogli ulepić sobie czarkę do herbaty albo posłuchać opowieści herbacianych.
Dlaczego „Zaparzaj!”?
Nazwa Festiwalu jest związana z zachwytem nad wysokiej jakości herbacianym liściem, ze świadomością doboru odpowiedniej wody potrzebnej do zaparzenia herbaty i starannym wyborem utensyliów herbacianych; w końcu jednak sam proces przygotowania herbaty – z jego różnorodnością stylów, uwarunkowań społecznych i kulturowych, wreszcie – z nastawieniem ducha, mentalną postawą jest głównym elementem herbacianej ceremonii.
Kiedy i gdzie?
Na druga edycję Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! zapraszamy 24-25 września 2016 roku. Ponieważ ceremonia przygotowania herbaty wymaga odpowiedniej oprawy, czyli miejsca, które swoim charakterem i duchem będzie nawiązywało do wartości, jakie kultywuje się poprzez zaparzanie i degustację naparu herbacianego oraz przestrzeni, której ze względu na duże zainteresowanie i frekwencję już podczas pierwszej edycji w herbaciarni Kwietna brakowało – w tym roku Zaparzaj! odbędzie się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jest to piękna zielona przestrzeń spotkań kulturalnych i wydarzeń artystycznych ale także miejsce idealne dla odpoczynku i wyciszenia. Ta poznańska ostoja zieleni jest również doskonała do poszerzenia wiedzy, jako że Ogród Botaniczny posiada udokumentowane zbiory roślinne, służące celom naukowym, dydaktycznym i edukacyjnym przedstawione w dziesięciu działach tematycznych, dodatkowo koncentrując badania naukowe na ochronie gatunków zagrożonych i ginących.
Planowane atrakcje są również skierowane do najmłodszych, degustacje herbaty, możliwość stworzenia własnej herbaty, będzie można posłuchać zarówno herbatach w Japonii, na Sr Lance, Indiach czy Nepalu. Program dla siebie znajdą zarówno początkujący herbaciarze, jak i wieloletni pasjonaci.
Źródło: materiały prasowe Zaparzaj!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Wietnamska czarna herbata Golden Tippy organiczna: parzenie, opinie
Vietnam Golden Tippy to herbata czarna pochodząca z północy kraju, a konkretnie z prowincji Ha[...]
paź
Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?
Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]
cze
Szkocka herbata za 16 000 PLN okazała się oszustwem. Trwa dochodzenie
Myślę, że o skandale w branży herbacianej niełatwo, tymczasem sytuacja związana z ogrodem herbacianym Wee[...]
paź
Herbata zielona Bancha
Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]
maj
Naczynia do Yerba Mate z owoców: Wyniki Konkursu
Dziękujemy Wszystkim za przesłane prace konkursowe, wszystkie trzymają naprawdę bardzo dobry poziom. Niestety nagroda główna[...]
cze
Działanie Yerba Mate, właściwości Yerba Mate
Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]
wrz
Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska
Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]
1 Comments
lis
Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy
Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]
paź