Myślę, że o skandale w branży herbacianej niełatwo, tymczasem sytuacja związana z ogrodem herbacianym Wee w Szkocji zasługuje na takie miano.
Miłośnicy herbaty nie od dziś wiedzą, że najbardziej wysunięte na północ uprawy herbaty znajdują się w Szkocji. Sam ten fakt jest renomą i powodem do uznania. Kiedy dołożymy do tego wysokie nagrody oraz popularność w pięciogwiazdkowych hotelach i w renomowanych sklepach oraz zainteresowanie VIP-ów, uzyskujemy produkt, który ma prawo powalać ceną.
Kontrowersyjny ogród Wee Ten Plantation zlokalizowano w Dalreoch w Perthshire. To tam produkowało się wysokiej jakości herbatę białą z wędzoną nutką, którą wyhodowano w nowatorski sposób i wylansowano tak, że za 15 gramów suszu przyszło płacić po 35 funtów.
Producent i założyciel ogrodu Tam O’Braan dokonał cudu lub wielkiego oszustwa. Trudno na razie jednoznacznie to stwierdzić, ponieważ trwa wciąż dochodzenie, a sam genialny plantator zniknął bez śladu. Podobnie jak jego plantacja. Znamy jednak nieco faktów związanych z kontrowersyjną herbatą.
Tajemniczy ogród herbaciany Mr.Tea z nieistniejącą nagrodą
Wzmiankowany Tam O’Braan wraz z żoną przeprowadził się z Irlandii do Szkocji, gdzie założył ogród herbaciany w 2011 roku. Wtedy też zasadził pierwsze trzy krzewy herbaciane, aby w 2014 roku mieć z nich już 14000 krzewów. Sukces swojej herbaty zawdzięczał tajemnej technice uprawy roślin polegającej na obcinaniu 65-80 % liści z krzewu i owijaniu go specjalną tkaniną zatrzymującą promieniowanie UV, co miało skłonić roślinę do szybszego wzrostu młodych liści. Produkowana w ten sposób herbata okazał się tak dobra, że uzyskała pierwszą nagrodę Salon de Thé w 2015 roku. Od tego czasu producent ogłosił, że jego herbata jest najlepsza na świecie i sam siebie tytułował Mr. Tea.
Osiągająca ceny po 300 dolarów za ćwierć funta herbata, serwowana była w pięciogwiazdkowym hotelu w Edynburgu, pojawiała się także na modnych przyjęciach w Nowym Yorku oraz na uroczystościach u dyplomatów.
Trudno wypowiadać się kategorycznie na temat tego, czy jest to oszustwo czy nie. Fakty jednak przemawiają przeciwko panu O’Braanowi.
Po pierwsze okazuje się, że nie istnieje nagroda na którą powoływał się producent. Nie tylko on nie mógł jej otrzymać, ale także nikt inny, ponieważ zwyczajnie nie ma takiego konkursu. Samozwańczy Mr. Tea dokonał poza tym niemożliwego, ponieważ metodą klonowania (ukorzeniania szczepków pobranych z dorosłych krzewów) w ciągu 4 lat rozmnożył trzy krzewy do trudnej do wyobrażenia liczby 14000. Biorąc pod uwagę, że nawet w sprzyjających warunkach krzew herbaciany nadaje się do zbiorów po conajmniej 3 latach oznaczałoby to, że wszystkie szczepki pobrał jednocześnie z tylko trzech krzewów. Trudno sobie wyobrazić, że wyprodukował tak dobrej jakości herbatę w tak niesprzyjających warunkach w tak krótkim czasie. W 2014 roku wyprodukowane miało zostać tam 1100 kg herbaty i zasadzone kolejne 20 000 sadzonek.

Obecnie zniknął O’Braan, zniknęła jego herbata ze sklepów i z menu restauracji hotelu Balmoral, który szczycił się nią swego czasu, zniknęła organizacja, którą założył dla zrzeszenia szkockich producentów herbaty, wreszcie zniknęła także jego ogromna plantacja. W 2017 roku ukazała się informacja mówiąca, że wszystkie krzewy… ukradziono. Nie wiadomo jednak kto i w jakim celu i – przede wszystkim – w jaki sposób miałby ukraść dziesiątki tysięcy krzewów herbacianych.
Nie oznacza to jednak, że herbata szkocka nie istnieje i nie jest godna uwagi. Pan O’Braan nie był jedynym plantatorem herbaty w Szkocji. Pierwszym ogrodem jaki założono w tym regionie był Kinnettles Farm. W 2007 roku rozpoczęto tutaj prace nad wyhodowaniem sadzonek z nasion, ponieważ taka metoda pozwala na wytworzenie odpowiednio silnego systemu korzeniowego mogącego mierzyć się z wiatrem i trudnymi warunkami klimatycznymi. Po trzech latach zasadzono pierwsze 300 sadzonek wyhodowanych z nasion. W 2015 roku wyprodukowano pierwszą herbatę w tym ogrodzie w ilości 2 kilogramów. Była to herbata czarna. Tak wygląda faktyczny proces produkcji i tempo zakładania i rozwijania plantacji w Szkocji.
Z ciekawością będziemy śledzić, czy sprawa prawdopodobnie oszukanej herbaty z Wee znajdzie jakiś dalszy ciąg.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok. Korekta: Patryk Płuciennik
Po więcej szczegółów zapraszamy do: The Herald – Storm in a teacup: Scottish grower accused of faking 'world’s best tea’ award, Fresh Cup Magazine – Scottish Steep, World of Tea – Jane Pettigrew
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Alternatywne metody parzenia herbaty
Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej[...]
paź
Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową
Dystrybutorzy w procesie komponowania własnej bąbelkowej herbaty sugerują dodatki, które nie tylko nie mają nic[...]
sty
Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka
Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]
lut
Herbata na każdą porę roku
W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]
sty
Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik
Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]
3 Comments
lut
Yerba Mate Ognista
Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]
sie
Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)
Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]
sie
Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować
Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]
sie