ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dodawanie soli do kawy nie wydaje się być dobrym pomysłem i z pewnością nim nie jest. Jednak gdy kawa jest gorzka, szorstka na języku, a jej wypicie stanowi nie lada wyzwanie, zamiast dodawać cukier lub mleko – niewielka szczypta soli ułatwi zmierzenie się z naparem.

Jak zaparzyć idealną kawę?

Kluczem do zaparzenia dobrej kawy jest osiągnięcie właściwego balansu smaków. Nadmierne wybicie się któregokolwiek z nich sprawia, że napar staje się nieprzyjemny w odbiorze. Odpowiedni dobór parametrów parzenia pozwala uniknąć nadmiernej kwaśności lub goryczy. Gdy mamy do czynienia z kawą fatalnej jakości lub zbyt mocno palonej, osiągnięcie właściwego balansu jest niemożliwe, a gorycz zaczyna dominować nad całym odczuciem smakowym. W takiej sytuacji dla uzyskania balansu jesteśmy zmuszeni równoważący smak dodać z zewnątrz.

Sól do kawy, czyli kawa z solą

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o dziwo podnosi odczucie smaku słodkiego, a niweluje smaku gorzkiego. Dzieje się tak, gdy do mózgu przestaje docierać jeden dominujący sygnał i zaczynamy mieć do czynienia z kompozycją doświadczeń. Wobec takiej sytuacji niektóre odczucia ulegają interpretacji przez mózg jako zupełnie inne. Całym zjawiskiem zajmuje się nauka o percepcji krosmodalnej, a naukowcy wciąż badają i szukają odpowiedzi na pochodzenie takiej reakcji naszego organizmu. Dzięki zastosowaniu odrobiny możemy niejako oszukać nasze zmysły i złagodzić sobie niemiłe doświadczenia podczas picia kawy.

Autorem tekstu jest Adam Laska (właściciel marki KAFAR palarniakafar.pl)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kiszone cytryny do herbaty, przepis

Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]

Owocowa herbata na zimę

Takie herbatki mogą być fajną alternatywą podawaną do zimowego śniadania, albo wspomóc wigilijny kompot. Mogą[...]

Czarna herbata Assam Hattialli

Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje[...]

Przepis na letni odżywczy koktajl z herbatą Matcha

Matcha – czyli mielona na mąkę zielona herbata japońska – jest powszechnie wykorzystywana w azjatyckich[...]

Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]

Jak pić herbatę? Poradnik

Herbata to jeden z wielu produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepów. Podobnie jak większść innych[...]

Test Ice Tea Mrożonych Herbat Nestea, Lipton, Trader Joe’s, herbaty czarne: opinie (2/2)

Test najpopularniejszych Ice Tea na rynku. Sprawdziliśmy jak smakują i co mają w składzie Nestea,[...]

Gorzka herbata. Chiński ostrokrzew. Herbata Kuding Cha

Kuding to napar ziołowy, który zwyczajowo w Chinach nazywa się herbatą i do nich zalicza[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.