Canarias to firma urugwajska i tym samym urugwajska yerba mate. Sytuacja jednak nie jest tak prosta jak się wydaje ponieważ w Urugwaju nie produkuje się przemysłowo yerba mate. 85% Urugwajczyków deklaruje, że pija yerba mate codziennie. Rocznie statystyczny Urugwajczyk zużywa 10 kg suszu. Urugwaj jest krajem mogącym się pochwalić największym importem mate spośród wszystkich krajów. Urugwaj nie produkuje swojej własnej yerba mate, z powodu niewielkiem powierzchni kraju, żyzne gleby zajęte są przez inne uprawy mające większe znaczenie dla produkcji żywności.
Yerba mate urugwajska to zatem tak właściwie yerba mate brazylijska.
Yerba mate Canarias: produkcja
Przykład Canarias dowodzi jednak, że nie do końca prawdą jest, że Urugwaj nie produkuje yerba mate, otóż produkuje ale w Brazylii. Canarias to firma, która nie tylko sprowadza drogą handlu mate z Brazylii ale także uprawia własną na posiadanych przez siebie plantacjach.
Canarias jest to zatem blend różnych mate z Rio Grande do Sul, Santa Catarina oraz Parany. W ofercie Canarias znajduje się kilka wersji yerba mate. Poza tradycyjną znajdziemy wersję wyselekcjonowaną, ziołową oraz z herbatą czerwoną i zieloną z imbirem. Herbata również znajduje się w ofercie marki Canarias. Poza herbatą czarną, zieloną i czerwoną jest także wiele herbatek ziołowych. Herbaty tutaj to także blendy z różnych krajów, na przykład czarna herbata pochodzi ze Sri Lanki i Argentyny.
Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao ale nie jest zupełnie drobno zmielona. Cechuje się typowym urugwajskim charakterem i wiele osób uważa ją za najpopularniejszą i najbardziej typową mate z Urugwaju. Jest sezonowa 4-6 miesięcy dzięki czemu nie ma tak żywo zielonego koloru i zapachu jak typowe brazylijskie mate choć picie jej może przysporzyć nieco trudności z uwagi na drobne cięcie i dużą ilość pyłu.
Yerba mate Canarias: smak
Aromat tej mate jest dość rozbudowany. Znajdziemy tu nieco siana, nieco dymu, ale także aromat przypominający kakao. Można się tutaj także doszukiwać maślanych ciastek i chleba. Trudno tę mate polecić dla początkujących ponieważ wymaga nieco więcej uwagi przy parzeniu i jest dość mocna. Każdy miłośnik mate powinien jednak skosztować mate w urugwajskim stylu i najlepsza w tym celu jest właśnie Canarias.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata kukicha, bocha, czy karigane
Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]
wrz
Gorzka herbata. Chiński ostrokrzew. Herbata Kuding Cha
Kuding to napar ziołowy, który zwyczajowo w Chinach nazywa się herbatą i do nich zalicza[...]
lis
Herbata Honeybush, parzenie, właściwości
Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]
lut
Herbata z lipy. Kwiat lipy: właściwości, działanie, jak parzyć?
Napar z kwiatu lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo, doskonale nadaje się jako pomoc w leczeniu[...]
sie
Akcesoria do Yerba Mate
Podczas wyboru matero warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech jakie są pożądane przy rożnych[...]
wrz
Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady
Karkade - to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie[...]
sty
Przepis na miętową mrożoną herbatę
Jak zrobić pyszną miętową mrożoną herbatę na bazie zielonej herbaty Gunpowder? Przepis jest bardzo prosty.
kwi
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]
kwi