Upały w tym roku dopiekły nam szczególnie. Meteorolodzy donoszą o najgorętszym lecie w historii pomiarów. Zaczęło się od rekordowego kwietnia i aż do rekordowego września ochłodzenia nie widać. Aż chciałoby się sięgnąć po coś zimnego do picia. Po orzeźwiającą ice tea. No właśnie, chyba nie pisaliśmy jeszcze o sweet tea, czyli babce popularnego dziś ice tea.
Gdy zapytamy kogoś przypadkowo zaczepionego na ulicy, jak zrobić domowe ice tea. Prawdopodobnie powie, że należy zaparzyć herbatę, dodać cukru, cytryny i całość schłodzić. Opis ten bardzo przypomina sweet tea właśnie. Dopiero z tej pierwotnej receptury wyewoluowały różnorakie, znane nam dziś wersje ice tea świata zachodniego.
Historia mrożonej herbaty
Aby zacząć od początku, powinniśmy cofnąć się do słynnych targów w St. Louis gdzie Richard Blechynden zaprezentował zwiedzającym czarną herbatę z lodem. Wynalazek ten był przypadkowy i wynikał z rekordowych upałów, które sprawiły, że stoisko z herbatą nie cieszyło się popularnością. Dopiero dodatek lodu spowodował ustawianie się długiej kolejki. Wielu chciałoby, aby był to początek mrożonej herbaty na zachodzie, lecz tak nie jest. Pierwsze przepisy na taki napój pojawiały się już drukiem w drugiej połowie XIX wieku. Fakt jest jednak taki, że to właśnie Bechynden swoją ice tea rozpropagował jej picie szerzej.
Sweet ice tea
Jeśli chodzi o sweet tea to jest to coś, co kojarzyć powinno nam się z Dixi, czyli południem USA. Najbardziej jednak rozmiłowani w tym napoju są mieszkańcy Teksasu. Wiele rzeczy może nam przychodzić na myśl, gdy pomyślimy o tym stanie. Nasze wyobrażenia wędrują od razu ku preriom, myślimy o cowboyach, surowym prawie, hodowli bydła i muzyce country. W tym gronie znaleźć powinna się także sweet tea, bez której nikt nie wyobraża sobie posiłku czy relaksu – nie tylko w środku lata.
Skoro w tym roku lato w Polsce mogłoby średnią temperatur zadziwić nie jednego mieszkańca wielkich równin, warto podać przepis na tradycyjny, orzeźwiający napój kowbojów, a nuż przyda się jeszcze na upalny wrzesień.
Do przygotowania najlepszej sweet tea należy użyć wysokiej jakości herbaty czarnej liściastej, dającej mocny napar. Herbaty należy użyć dużo, ponieważ aż uncję, czyli niecałe 30 g – jest to jednak niezbędna ilość dla uzyskania odpowiednio intensywnego naparu. Co ciekawe, dla złagodzenia goryczy przepis zaleca dodanie sody oczyszczonej.
Przerzucamy się zatem na amerykańskie jednostki miary, by przygotować galon ice tea, czyli tyle, ile najczęściej przygotowuje się tam na raz.
Składniki do wykonania przepis na oryginalną mrożoną herbatę z Teksasu:
- 1 uncja czarnej herbaty sypanej (ok. 28 gramów),
- 1 pinta, czyli 1/2 kwarty, czyli około 0,5l l wrzątku,
- 7-14 uncji czyli 1-2 szklanki, czyli około 200-400 g cukru,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- plasterek cytryny,
- kostki lodu,
- dzban lub słój o pojemności 1 galona czyli 4 kwart, a więc około 3,7 litra.
Przepis na ice tea:
Doprowadzamy do wrzenia pintę wody i zaparzamy w niej herbatę w czasie około 10 minut. Odcedzamy napar i dodajemy cukier oraz sodę. Mieszamy, by rozpuścić. Napełniamy galonowy słój lodem i wlewamy gorącą herbatę na lód. Uzupełniamy słój zimną wodą. Podajemy w wysokich szklankach z długimi łyżeczkami, kostkami lodu i plasterkiem cytryny.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Moja Bombilla zatyka się! Porady
Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]
cze
Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha, Kung-Fu Cha
Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha to chińska tradycja parzenia herbaty, która jest starsza niż jej[...]
kwi
Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste
Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub[...]
maj
Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?
Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]
lip
Japońska zielona herbata, której warto spróbować! Opinie
Oto lista najpopularniejszych zielonych herbat pochodzących z Japonii, których koniecznie musicie się napić.
cze
Czerwona herbata: właściwości i odchudzanie
W praktyce jako pogromca tłuszczu herbata czerwona, co dowiedziono naukowo, pozwala w ciągu miesiąca regularnego[...]
4 Comments
mar
Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą
Wielu z nas jednak nie ma pojęcia, że to tej grupie etnicznej zawdzięczamy wigilijny kompot.[...]
gru
Od kiedy można pić kawę? Czy 12,13,14,15 latek może pić kawę?
W powszechnej opinii panuje przeświadczenie, że kawa to napój dorosłych. Będąc dzieckiem wielu z nas[...]
sty