ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”. Skąd ten pomysł? Jest to efekt pytań, jakie słyszałem na temat możliwości łączenia yerba mate z alkoholem. Wszystkim zainteresowanym mówię, że nie ma problemu, żeby to zrobić. Jedyne o czym musimy pamiętać to, że łatwo przesadzić z ilością alkoholu, gdy mieszamy go z napojami zawierającymi kofeinę. Ta ostatnia ma bowiem zdolność do tłumienia uczucia upojenia alkoholowego sprawiając, że moglibyśmy wypić więcej niż trzeba. Jako, że nie polecam i nie promuję picia alkoholu, przestrzegam: potraktujmy ten przepis jak herbatę po góralsku, czyli sposób na rozgrzewkę zimą, gdy zmarznięci wreszcie możemy usiąść przy ciepłym kominku.

Yerba mate mango bananowa
Yerba mate mango bananowa

Składniki potrzebne do przygotowania rozgrzewającej yerba mate:

  • 2 łyżki czystej yerba mate, świetnie nada się także smakowa z aromatem cytrusów
  • kieliszek rumu
  • łyżka miodu
  • kilka suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, żurawina itp.)
  • woda w temperaturze 80*C

Przepis na rozgrzewającą yerba mate z rumem:

  • Mate wsypujemy do naczynia ceramicznego. Dodajemy posiekane owoce, rum oraz miód.
  • Przygotowujemy termos gorącej wody do kolejnych zalań.
  • Pijemy używając bombilli dzięki czemu owoce mogą pozostać w naparze.

Wskazówka: Jeśli posiadamy twardy miód, można go rozpuścić w wodzie w termosie zamiast w naczyniu z mate. Mieszanina liści i suszonych owoców zyska na estetyce jeśli użyjemy naczynia przeźroczystego.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcie główne: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

La Merced yerba mate. Rodzaje, smak i zalety

Koneserski charakter tej marki podkreśla zamieszczony na opakowaniu nowoczesny diagram pozwalający się zorientować w profilu[...]

Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę?

Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała[...]

4 Comments

Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu

Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]

Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate

Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]

Wpływ długości parzenia na herbatę

Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]

Czy cascara to herbata? Kofeina w cascarze

W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy[...]

Natsume

Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]

Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja

16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.