Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Purple tea – fioletowa herbata

Znamy podstawowe sześć kolorów herbaty. Z naszego codziennego życia najczęściej rozpoznajemy herbatę czarną. Znamy też zieloną jako jej przeciwieństwo. Z przyczyn zdrowotnych popularność zyskują u nas także herbaty białe i czerwone. Nie wszyscy z nas rozpoznają oolongi czyli turkusowe herbaty oraz najmniej znane żółte. Zupełną zagadką jest jednak dla nas herbata fioletowa.

Herbata zielona China Purple Tea
Herbata zielona China Purple Tea

Purple tea to zupełna nowość na rynku herbacianym, a przynajmniej w porównaniu z innymi kolorami, których tradycja sięga odległych czasów. Fioletowa herbata pojawiła się na rynku w 2011 roku.

Nowy kultywar wyhodowano w Kenii, a konkretnie w Tea Reserch Foundation of Kenya. Z tamtąd nowy szczep rozszedł się po świecie i dziś uprawia się go także w innych miejscach.

Przejdźmy jednak do sedna sprawy. Dlaczego ta herbata nazywana jest fioletową i pretenduje do nowego koloru w herbacianym świecie? Otóż jej liście są zwyczajnie fioletowe. Zawierają spore stężenie antocyjanów, czyli substancji odpowiedzialnej za fioletowy kolor między innymi czerwonej kapusty. Znajdujemy je także w porzeczkach, jagodach, bakłażanach, aroniach i wielu innych owocach oraz warzywach. Obecne są także w kwiatach.

Herbata oolong Formosa Dark Pearl Ciemna perła
Herbata oolong Formosa Dark Pearl Ciemna perła

Rozczaruje się jednak ten, kto będzie liczył na fioletowy napar, czy chociażby fioletowe liście. Herbaciane listki poddane obróbce nie są już tak żywo fioletowe jak rosnące na krzewach. Krzewy te zaś uprawiane są w odpowiednio nasłonecznionych miejscach, co skutkuje wytworzeniem jeszcze większej ilości antocyjanów. Antocyjany w roślinach pełnią szereg funkcji, między innymi wabią zwierzęta odgrywające rolę w zapylaniu. Istotne jest także to, że pochłaniają część szkodliwego promieniowania słonecznego wiec uprawa w bardziej nasłonecznionym miejscu prowadzi do wytworzenia większej ilości tych substancji.

Popularność tej herbaty związana jest ściśle z dużą ilością przeciwutleniaczy, których zawartość przekracza znacznie tę występującą w zielonych herbatach. Również polifenole występują w niej obficiej. Wiąże się to jednak, jak łatwo się domyśleć z wyjątkowo gorzkim smakiem. Wiele osób jest gotowych poświęcić swoje kubki smakowe w imię licznych właściwości prozdrowotnych naparu, ale dla pozostałych stworzono nie tylko smakowe mieszanki ale także, na drodze eksperymentów, wersję produkowaną jak chińska herbata zielona co dało nieco lepsze walory smakowe.

Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong uprawy
Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong uprawy

Jaki zatem kolor ma herbata fioletowa? To pytanie jest tylko pozornie niedorzeczne ponieważ jak się, rzekło fioletowe są świeże liście dzięki antocyjanom, lecz liście te muszą zostać jakoś przetworzone toteż wybrana musi zostać technika odpowiednia dla któregoś ze znanych wcześniej kolorów. Proces produkcji polega na dezaktywacji enzymów jak w herbacie zielonej, rolowaniu liści na gorąco i ich wysuszeniu. Można zatem powiedzieć, że jest to herbata zielona. Wyglądem jednak przypomina czarną za co odpowiada ciemny kolor liści.

Nie ważne zatem czy zdecydujemy się uznać tę herbatę jako siódmy kolor, czy raczej potraktujemy ją jako zieloną z nowego kultywaru warto pić ją dla zdrowia pamiętając, że antocyjany są silnym przeciwutleniaczem, a kompozycja pozostałych substancji w tej roślinie pozwala ją niemalże zaliczyć do tak zwanych „super food”.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok


Dodaj komentarz