Quiz o kawie
Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a do każdego z nich 3 odpowiedzi. Na dole strony znajdują się poprawne odpowiedzi.
1. Skąd wzięła się nazwa Arabika?
A – Kawa rdzennie pochodzi z półwyspu Arabskiego
B – Aż do XVI wieku Arabowie posiadali monopol na produkcję kawy
C – Arabowie zajmowali się transportem kawy do Europy
2. Czym jest cascara?
A – Napojem na bazie espresso i cytryny
B – Metodą obróbki kawy
C – Łupiną owocu kawowca
3. Skąd pochodzi Flat White – popularna mleczna kawa na bazie podwójnego espresso?
A – Nowa Zelandia
B – Włochy
C – Stany Zjednoczone
4. Dlaczego kawa produkuje kofeinę?
A – Kofeina jest efektem ubocznym produkcji asymilatów
B – W celu odstraszania insektów
C – Kofeina pozwala przetrwać roślinie na dużych wysokościach
5. Czym jest Yellow Burbon?
A – Jednym ze szczepów Arabiki
B – Drinkiem kawowym na bazie whiskey
C – Popularną plantacją w Brazylii
6. Czym dla kawy jest reakcja Mailarda?
A – Procesem utraty masy ziarna podczas wypalania kawy
B – Reakcją aminokwasów z węglowodanami powodująca brązowienie i zmianę smaku ziarna
C – Reakcją utleniania się kawy i zmiany smaku wraz ze starzeniem się ziarna
7. Ile procent masy ziarenka kawy posiada zdolność rozpuszczenia się w wodzie?
A – 15%
B – 30%
C – 45%
8. Co to jest peaberry?
A – Gatunek kawowca, którego dojrzałe owoce pozostają zielone
B – Popularne określenie niedojrzałych ziaren kawy zauważonych w produkcji
C – Okrągłe ziarno kawowca, samotnie rozwijające się w owocu
9. Która z roślin jest starszym gatunkiem?
A – Robusta
B – Arabika
C – Obie uznawane są za najstarsze gatunki kawy
10. Co to jest broca?
A – Styl uprawiania krzewów kawowca w cieniu innych drzew
B – Hiszpańska nazwa kornika kawowca – szkodnika zagrażającego uprawom
C – Podłużna bruzda znajdująca na płaskiej części ziarna kawy
11. Jak nazywa się mała czarna kawa przyrządzana z użyciem ciśnienia?
A – Ekspresso
B – Espresso
C – CaffePresso
12. Która z kaw ma najwięcej kofeiny?
A – Przelewowa
B – Duża Cafe Latte
C – Espresso
13. Jakie ciśnienie wytwarza kawiarka?
A – 1,5 Bara
B – 3 Bary
C – 5 Barów
14. Co to jest microlot?
A – Podręczne urządzenie do parzenia kawy
B – Ziarno kawowca o bardzo małym rozmiarze
C – Ziarno z jednego zbioru, pochodzące najlepszej części plantacji
15. Który z popularnych kawowych regionów nie leży w Etiopii?
A – Yirgacheffe
B – Sidamo
C – Cerrado
16. Ile kilogramów kawy rodzi rocznie jedno drzewo kawowca?
A – 0,5
B – 3
C – 8,5
17. Jak potocznie nazywamy owoc kawowca?
A – Jagodą
B – Czereśnią
C – Wiśnią
18. Które z miejsc istnieje naprawdę?
A – Japońskie SPA oferujące kąpiele w basenie wypełnionym kawą
B – Włoska świątynia ku czci espresso
C – Brazylijska 14 metrowa rzeźba ziarenka kawy odlana z brązu
Poprawne odpowiedzi: 1.B, 2.C, 3.A, 4.B, 5.A, 6.B, 7.B, 8.C, 9.A, 10.B, 11.B, 12.A, 13.A, 14.C, 15.C, 16.A, 17.C, 18.A
Pytania do quizu przygotował Adam Laska.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Rooibos tea: właściwości, działanie uboczne
W naparze rooibosa stwierdzono przeszło 30 związków fenolowych, a ich ekstraktywność sięga 250 mg na[...]
maj
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 423 16 60, 12 429 51 13,[...]
Jak zrobić mrożoną herbatę w pół minuty
Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą[...]
lip
Herbata prasowana Zhangping Shui Xian: parzenie, opinie
Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący[...]
gru
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip
Herbata w Chinach
Nie bez kozery Chiny najbardziej kojarzą nam się z herbatą. Jeśli wierzyć legendom, herbata ma[...]
maj
Big Active Yerba Mate Kakao i Wanilia: recenzja, opinie
Zaczynam mieć wrażenie, że herbaty z Big Active to takie nabijanie herbciarzy w butelkę. W[...]
kwi
Napój izotoniczny z herbaty. Herbata zielona Long Jing na zimno
Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny[...]
cze