Rooibos
Aspalathus linearis, red bush, czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego i oznacza czerwony krzak. Roślina ceniona przez ludy afrykańskie od dawna występuje dziko w Republice Południowej Afryki, gdzie obecnie, w okolicy Kapsztadu jest dziś uprawiana. Do Europy rooibos trafia dopiero w XX w za sprawą rosyjskiego pochodzenia kupca o nazwisku Benjamin Ginsberg wywodzącego się z rodziny handlującą herbatą. Dostrzegł on potencjał ekonomiczny rooibosa i możliwości sprzedaży w Europie i dzięki temu w 1904 roku roślina ta pojawiła się na europejskim rynku. Po roku 1930 gdy przeprowadzono szereg badań zauważono jego zdrowotne działanie. Rooibos stał się popularny co pociągnęło rozrost plantacji tej rośliny w RPA. Wkrótce jednak okazało się, że podaż przewyższa popyt i plantacje zaczęły jedna po drugiej bankrutować. Powstało w efekcie stowarzyszenie plantatorów rooibosa w Republice Południowej Afryki stojące na straży interesów plantatorów oraz dbające o odpowiednią jakość eksportowanego towaru.
Zbiory rooibosa, odbywają się w środku lata czyli około stycznia. Następnie jest cięty na niewielkie fragmenty o długości 1-3 mm. Tutaj po wysuszeniu kończy się proces produkcji rooibosa zielonego. Rooibos czerwony natomiast jest miażdżony walcami i usypywany w kopczyki gdzie zachodzi fermentacja przypominająca fermentację herbaty.
Rooibos zawiera witaminę C i rutynę dzięki czemu poprawia odporność. Zawiera wapń i potas oraz łatwo przyswajalne żelazo. Zawiera także fluor. Ceniony jest także przez kobiety brzemienne lub karmiące piersią ponieważ łagodzi mdłości towarzyszące często ciąży oraz wzmaga laktację. Podawany małym dzieciom usprawnia pracę jelit i chroni przed kolką. Nie zawiera kofeiny ani garbników a co za tym idzie można go bez obaw podawać nawet niemowlętom. Wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciwdepresyjnie. W upały skutecznie nawadnia.
Rooibos parzy się wrzątkiem używając filtrów papierowych lub gęstego sitka, drobne listki rooibosa nastręczają nieco trudności przy oddzielaniu od naparu. Parzenie trwa od 3 do 5 minut przy czym nie są to sztywne ramy. Dłuższe parzenie nie zaszkodzi rooibosowi ponieważ nie przeparza się. Polecany jest także na zimno z dodatkiem owocowego soku.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbatka ze skórek owoców
Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]
wrz
Gotowanie herbaty
Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną[...]
lip
Zdrowa yerba mate niedymiona
Yerba mate dymione a nie dymione Jedną z cech charakterystycznych yerba mate jest dymny posmak.[...]
lis
Yerba mate de leche
Yerba mate de leche to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem mleka lub[...]
Herbata wspomaga leczenie otyłości. Wystarczą dwie filiżanki herbaty dziennie
Wiele osób chciałoby, żeby filiżanka herbaty pozwalała pozbyć się zbędnych kilogramów. Mamy dobrą wiadomość: w[...]
sie
Jak dodać herbacie smaku? Aromatyzowanie czerwonej herbaty pu-erh
Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma[...]
maj
Czarna herbata Assam Hattialli
Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje[...]
lut
Działanie kofeiny. Co dzieje się po minucie od wypicia herbaty?
Jak kofeina działa na nasze ciało? Po wypiciu napoju z kofeiną jest ona niemalże całkowicie[...]
maj