ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan (Liu Mulan Blog)

Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie Rou Gui.  Jest to herbata oolong, która swój wyjątkowy intensywny smak i aromat zawdzięcza oczywiście procesowi produkcji. Powstaje on dzięki silnemu paleniu w końcowej fazie produkcji.

Zapraszam was na nietypową relacje z parzenia tej herbaty. Nietypową ponieważ odbyła się ona na drzewie.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Zaczęłam od ogrzania czajnika, następnie umieściłam w nim liście. Aromat jaki wydobył się po wsypaniu liści do dzbanuszka był lekko pikantny, porównałabym go z taką korzenną pikanterią – miał w sobie coś z cynamonu i coś z kardamonu.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Do zaparzenia tej herbaty użyłam wody o temperaturze 96 stopni C, czas pierwszego parzenia to 40 sec.  Pierwsze co wyczułam po wzięciu czarki do ust to słodycz, a na drugim planie pojawił się fantastyczny prażony posmak.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Ponieważ herbatę parzyłam na świeżym powietrzu, konieczne było ogrzanie czajniczka podczas drugiego parzenia.  To kluczowy element, bez tego herbata zaparzyła by się nie właściwie – w zbyt niskiej temperaturze.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Drugie parzenie, już nieco dłuższe – wydobyło z herbaty równie ciekawy smak i aromat jak przy pierwszym parzeniu. Do tej pory piłam jedynie oolongi o owocowych bądź kwiatowych posmakach. Taki korzenny, to bardzo miła i ciekawa odmiana. Warto dodać, że jedna z potocznych nazw tej herbaty to cinnamon.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Wielokrotnie pisałam już o piciu herbaty jako harmonii człowieka z naturą. Kiedy więc wybierzemy się w plener, aby zaparzyć sobie herbatę, doznania będą jeszcze intensywniejsze niż zazwyczaj. Warto spróbować.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ile kalorii ma herbata?

Herbata czarna posiada 1 kcal, z głównych składników wymienia się tutaj 0,3g węglowodanów. Herbata zielona[...]

Jak przechowywać herbatę pu-erh

W warunkach domowych doskonale sprawdzą się drewniane pudełka i szufladki przeznaczone do przechowywania herbat prasowanych.[...]

Dostaliśmy nagrodę od Youtube! Srebrny przycisk za 100 000 subskrybentów!

Od youtube’a otrzymaliśmy srebrny przycisk za przekroczenie 100 000 subskrybentów na naszym kanale. Dziękujemy Wam[...]

Herbaciany grzaniec

Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]

Yerba mate de leche

Yerba mate de leche to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem mleka lub[...]

Historia herbaty w Indiach

Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i[...]

Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie

Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.