ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan (Liu Mulan Blog)

Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie Rou Gui.  Jest to herbata oolong, która swój wyjątkowy intensywny smak i aromat zawdzięcza oczywiście procesowi produkcji. Powstaje on dzięki silnemu paleniu w końcowej fazie produkcji.

Zapraszam was na nietypową relacje z parzenia tej herbaty. Nietypową ponieważ odbyła się ona na drzewie.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Zaczęłam od ogrzania czajnika, następnie umieściłam w nim liście. Aromat jaki wydobył się po wsypaniu liści do dzbanuszka był lekko pikantny, porównałabym go z taką korzenną pikanterią – miał w sobie coś z cynamonu i coś z kardamonu.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Do zaparzenia tej herbaty użyłam wody o temperaturze 96 stopni C, czas pierwszego parzenia to 40 sec.  Pierwsze co wyczułam po wzięciu czarki do ust to słodycz, a na drugim planie pojawił się fantastyczny prażony posmak.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Ponieważ herbatę parzyłam na świeżym powietrzu, konieczne było ogrzanie czajniczka podczas drugiego parzenia.  To kluczowy element, bez tego herbata zaparzyła by się nie właściwie – w zbyt niskiej temperaturze.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Drugie parzenie, już nieco dłuższe – wydobyło z herbaty równie ciekawy smak i aromat jak przy pierwszym parzeniu. Do tej pory piłam jedynie oolongi o owocowych bądź kwiatowych posmakach. Taki korzenny, to bardzo miła i ciekawa odmiana. Warto dodać, że jedna z potocznych nazw tej herbaty to cinnamon.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Wielokrotnie pisałam już o piciu herbaty jako harmonii człowieka z naturą. Kiedy więc wybierzemy się w plener, aby zaparzyć sobie herbatę, doznania będą jeszcze intensywniejsze niż zazwyczaj. Warto spróbować.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima

Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]

Międzynarodowy dzień herbaty

Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]

Mrożona Herbata Ice Tea z Yerba Mate jak Piwo

Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Yerba Mate, dodajemy lód i zalewamy zimną wodą. Czekamy[...]

Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi

Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]

Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie

Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]

Bodhidharma

Legenda głosi, że Bodhidharma miał problemy z zasypianiem w czasie całonocnych medytacji. Jako, że uważał[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.