Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Sorwathe i Cyohoha Rukeri
Ruanda, dzisiaj nazywa się Republiką Rwandy lub Rwandą. Jest to wyżynny kraj o wilgotnym klimacie położony w środkowowschodniej Afryce. Herbata została wprowadzona w 1952 roku i obecnie jest jednym z najważniejszych dóbr eksportowych. Produkuje się głównie herbatę czarną, białą i zieloną. W 2012 roku Rwanda miała 11 głównych fabryk herbaty. Plantacja Rukeri, inaczej nazywana Cyohoha Rukeri (spotkałam się też z nazwą Cyohoha Rukeri Sorwathe, gdzie Sorwathe to nazwa fabryki herbacianej) została założona w 1966 roku. Obecnie jej właścicielem jest Joe Wertheim’s Tea Importers Inc.
Sorwathe, założona w 1975 roku, produkuje herbatę z upraw Rukeri i znana jest z ortodoksyjnych metod produkcji. To właśnie dzięki tym metodom oraz produkcji herbaty o dobrej jakości, stała się ona inspiracją dla pozostałych plantacji w Rwandzie.
W 2017 roku na North American Tea Conference herbata Rukeri Organic Green OP zdobyła pierwsze miejsce, a Rukeri Black OP drugie.
Herbata czarna Ruanda FOP Rukeri
Dzisiaj przygotowałam herbatę właśnie z upraw Cyohoha Rukeri. Jest to herbata czarna FOP, co oznacza Flowery Orange Pekoe. Nasz susz będzie zawierał w sobie pączek, pęd oraz pierwszy listek. Od pierwszego momentu herbata pachnie żywicznie i esencjonalnie, słodkawo. Listki są mocno zwinięte, niemal czarne ze śliwkowymi tonami.
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2 minuty. W ogrzanym czajniku, herbata pachniała słodko rodzynkami, miodem, a może nawet wiśnią. Napar wyszedł w kolorze ciemnopomarańczowym, czerwonawym. Pachnie słodko, nieco żywicznie.
W smaku nieco rodzynek, nieco wiśni. Ściągająca w ustach, na granicy goryczki jednak nie gorzka. Przygotowałam też drugie parzenie, 3 minutowe. Wyszło bardzo podobne, pojawiły się jednak delikatne wrażenia wanilii.
Sorwathe i odpowiedzialność
Plantacje i fabryka w Sorwathe zachowują swoją początkową filozofię społecznej odpowiedzialności. Nie uległa ona zmianie nawet podczas wielu wojen i konfliktów. Właściciele poprawiają jakość życia Rwandańczyków między innymi poprzez dbanie o źródła wody czy remonty dróg. Sorwathe jest też pierwszą fabryką w Rwandzie, która zaczęła prowadzić politykę przyjazną dla środowiska. Za swoją działalność na rzecz lokalnych społeczności, Sorwathe zostało odznaczone przez Hilary Clinton nagrodą Award for Corporate Excellence (ACE). Fabryka współdziała także aktywnie z UNICEF.
Źródła:
- teaimporters.com/about-us/
- jetro.go.jp/ext_images/world/africa/seminar_reports/pdf/20121129_Rwanda.pdf
- fairtradeafrica.net/casestudies/sorwathe/
- reuters.com/article/rwanda-tea-idUSL5N1877HN
- fairtradeafrica.net/casestudies/sorwathe/
- nbtea.co.uk/store/en/black-tea/256-rwanda-rukeri-op.html
- awakencoffeeroasting.com/products/rwanda-rukeri
- rw.geoview.info/usine_a_the_cyohoharukeri,7321701
- stir-tea-coffee.com/tea-report/factories-adopt-orthodox-production/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Ile można pić herbaty dziennie
Ile można wypić herbaty w ciągu dnia? Najczęściej określa się ilość około 3-4 filiżanek dziennie za[...]
lis
Herbaciarnia Gander’s Tea Room Warszawa
Herbaciarnia Gander's Tea Room Warszawa dane kontaktowe: telefon: 531 219 933, adres: Warszawa, ul. Francuska[...]
Jak zrobić herbatę ekspresową w torebkach idealną na biwak i prezent
Określenie herbata ekspresowa pochodzi od słów „herbata ekspresowo zaparzająca się” czyli zaparzająca się szybko, a[...]
sie
Herbata oolong – poradnik
Kolorów herbaty jak wiadomo jest sześć. Nie zawsze jest to takie oczywiste, a czasem niezbędne[...]
mar
Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno
Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]
sie
Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017
W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]
cze
Tea Brewers Cup 2016 TBC2016 Kraków, Horeca. Wyniki, zdjęcia
18 listopada odbyła się 3 edycja pierwszych w Polsce Mistrzostw w Parzeniu Herbaty Tea Brewers[...]
lis
Szkocka herbata za 16 000 PLN okazała się oszustwem. Trwa dochodzenie
Myślę, że o skandale w branży herbacianej niełatwo, tymczasem sytuacja związana z ogrodem herbacianym Wee[...]
paź