ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze rodzaje herbaty wraz z odpowiednimi czasami parzenia i temperaturą parzenia. Czarną herbatę, czerwoną Pu-erh, Darjeeling, miodokrzew i czerwonokrzew należy parzyć świeżo przegotowanym wrzątkiem. Herbatę Oolong (niebieską, turkusową) zalewamy najczęściej 90°C, a białą 80°C wodą.

Wszystkie rodzaje herbaty różnią się też jakością, przez co – zazwyczaj – najlepiej stosować się do opisu parzenia na opakowaniu. Uwaga! Czasem zdarza się, że importer herbaty do Polski nie ma o niej pojęcia i czas parzenia na opakowaniu jest zbyt długi lub zbyt krótki, a temperatura wody zupełnie losowa.

Największym problemem dla początkującego może okazać się parzenie zielonej herbaty: tutaj tę najlepszej jakości parzy się wodą o temperaturze nawet 60°C, a czas parzenia może wynieść nawet 30 sekund.

Herbata jest bardzo wdzięcznym tematem do eksperymentowania. Można spróbować zaparzyć większą ilość liści skracając czas parzenia, albo mniejszą wydłużając ten czas.

W poniższej tabeli zawarliśmy najpopularniejsze rodzaje herbat wraz z temperaturą wody i czasem parzenia, które sprawdzają się przy parzeniu 5g herbaty (ok. 1 łyżeczki) w filiżance (120ml).

Rodzaj herbaty

Temperatura wody

Czas parzenia

Herbata Czarna

96°C

2 – 3 min.

Herbata Zielona

60 – 85°C

1 – 3 min.

Herbata Biała

75 – 85°C

2 – 5 min.

Herbata Darjeeling

96°C

2 – 3 min.

Herbata Oolong

90 – 96°C

1 – 3 min.

Herbata Czerwona
Pu-Erh

96 °C

1 – 3 min.

Herbatka Rooibos/Honeybush

96 °C

3 – 5 min.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przybylok i Płuciennik nominowani do Grand Video Awards 2018

Z dumą informujemy, że nasz film "W poszukiwaniu herbaty: Maroko" zdobył nominację do nagrody Grand[...]

Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony

Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]

SWAG SHOW Silesia Katowice 2014

12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]

Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata

Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]

Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy? Analiza problemu

Sushi bary najczęściej podają herbatę w żeliwnych czajnikach. Bronią się rękami i nogami przed lekką[...]

Przepis na Yerba Mate Shake Kawowy z syropem Karmelowym

Przedstawiamy Wam prosty sposób na wyśmienity kawowy shake na bazie Yerba Mate CBSe. Wystarczy szejker,[...]

Najwięksi eksporterzy yerba mate. Miejsce czwarte Cię zaskoczy!

Podium z Ameryki Południowej nas nie dziwi. W Europie największym eksporterem są Niemcy, póżniej Francja,[...]

Herbatka z ziaren kakaowca

Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.