ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze rodzaje herbaty wraz z odpowiednimi czasami parzenia i temperaturą parzenia. Czarną herbatę, czerwoną Pu-erh, Darjeeling, miodokrzew i czerwonokrzew należy parzyć świeżo przegotowanym wrzątkiem. Herbatę Oolong (niebieską, turkusową) zalewamy najczęściej 90°C, a białą 80°C wodą.

Wszystkie rodzaje herbaty różnią się też jakością, przez co – zazwyczaj – najlepiej stosować się do opisu parzenia na opakowaniu. Uwaga! Czasem zdarza się, że importer herbaty do Polski nie ma o niej pojęcia i czas parzenia na opakowaniu jest zbyt długi lub zbyt krótki, a temperatura wody zupełnie losowa.

Największym problemem dla początkującego może okazać się parzenie zielonej herbaty: tutaj tę najlepszej jakości parzy się wodą o temperaturze nawet 60°C, a czas parzenia może wynieść nawet 30 sekund.

Herbata jest bardzo wdzięcznym tematem do eksperymentowania. Można spróbować zaparzyć większą ilość liści skracając czas parzenia, albo mniejszą wydłużając ten czas.

W poniższej tabeli zawarliśmy najpopularniejsze rodzaje herbat wraz z temperaturą wody i czasem parzenia, które sprawdzają się przy parzeniu 5g herbaty (ok. 1 łyżeczki) w filiżance (120ml).

Rodzaj herbaty

Temperatura wody

Czas parzenia

Herbata Czarna

96°C

2 – 3 min.

Herbata Zielona

60 – 85°C

1 – 3 min.

Herbata Biała

75 – 85°C

2 – 5 min.

Herbata Darjeeling

96°C

2 – 3 min.

Herbata Oolong

90 – 96°C

1 – 3 min.

Herbata Czerwona
Pu-Erh

96 °C

1 – 3 min.

Herbatka Rooibos/Honeybush

96 °C

3 – 5 min.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Chasen i matchawan: co potrzebne jest do zrobienia herbaty Matcha?

Matchawan i chasen to akcesoria służące do tradycyjnego przygotowania herbaty mielonej matcha. Matchawan to nic[...]

Chashaku

Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]

Prezent dla yerbiarza. Co kupić fanowi yerba mate?

Święta zbliżają się wielkimi krokami i najwyższa pora pomyśleć o gwiazdkowych prezentach. Wiele osób chciałoby[...]

Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie

Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]

First Flush, oznaczenie jakości herbaty

First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]

Jak czerwona herbata odchudza? Badania naukowe

Czerwona herbata znana jest od lat jako odchudzająca herbata. Czasem podważa się jej działanie, niestety[...]

Sposób na nudną zwykłą czarną herbatę z cytryną, jak zrobić efektowną herbatę

Herbata po Hiszpańsku idealnie nadaje się na sjestę, a jej przygotowanie jest banalnie proste. To[...]

Czy herbata z pomarańczą jest zdrowa?

Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.