ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje opinia, że wynaleziono ją podczas wojny, gdy zabroniono żołnierzom rozpalać ogniska, by nie zwrócić uwagi przeciwników. Aby napić się mate, trzeba było więc użyć zimnej wody. Istnieje kilka rzeczy na które należy zwrócić uwagę pijąc w ten sposób.

Miłośnicy mate z pewnością odkryli, że w letnie upały nic tak nie chłodzi jak lodowate tereré. Tego samego zdania są Paragwajczycy, którzy żyją w zdecydowanie cieplejszym klimacie niż my.

Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)
Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)

Zimna yerba mate z lawendą, miętą lub rozmarynem? Czy mate parzona na zimno jest słodsza?

Do przygotowania tereré, oryginalnie używa się dużego termosu z szerokim wlotem umożliwiającym wrzucenie do środka kostek lodu. Tradycyjnym naczyniem do parzenia jest zaś guampa wykonana z roku bydlęcego. Oczywiście nie musimy tego robić w ten sposób. Sami Paragwajczycy nieczęsto używają tradycyjnych naczyń. Termos jednak wiele ułatwia. Nie tylko zapewniamy sobie dostatek lodowatej wody, ale i umożliwiamy sobie dodanie do wody ziół, co w Paragwaju jest szalenie popularne. Możemy bez trudu kupić mate już z ziołami, lub samodzielnie przygotować sobie mieszankę mate z dowolnymi suszonymi ziołami. Paragwajczycy jednak lubią użyć ziół świeżych, które zgniecione w moździerzu wrzuca się właśnie do termosu z lodowatą wodą tworząc ziołową wodę do zalewania mate.

Ziół możemy użyć jakich tylko zapragniemy. Myśląc o orzeźwiającym napoju od razu skłaniamy się ku świeżej mięcie. Jest to świetny pomysł. Dodać można także innych ziół, jak choćby lawenda czy rozmaryn.

  • Przygotowanie tereré jest dziecinnie proste. Mając już lodowatą i ziołową wodę, wsypujemy susz mate do naczynia i zalewamy wodą na parę minut po czym pijemy na zdrowie.
  • Ważne by nie użyć wody w temperaturze pokojowej. Mówi się, że mate toleruje tylko wodę gorącą lub lodowatą. Przy innej wychodzi mdło i nie parzy się dobrze.
  • Jeśli chodzi o właściwości mate zaparzonej na zimno to nie będziemy tutaj zaskoczeni. Są dokładnie takie same jak mate parzonej na ciepło z tą różnicą, że tereré może mieć mniej kofeiny. Aby to zrównoważyć do tereré produkuje się mate drobniejszą oraz bardziej pylastą.

Każdy, kto próbował tej samej mate parzonej na ciepło i na zimno wie, jakie różnice w smaku można zauważyć, zimna mate jest nieco mniej cierpka i mniej gorzka, oraz nieco słodsza. Tereré zatem, tak jak mate na ciepło, pobudza i poprawia koncentracje, tłumi nieco apetyt i obniża stres oksydacyjny dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Jako stymulant działa jednak nieco wolniej niż mate ciepła za to zdecydowanie lepiej orzeźwia.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]

Savanah Rooibos z serca Afryki o smaku pomarańczy z cynamonem (Mokate, Biedronka), opinie

Smak Wild Earth Savanah jest bardzo pomarańczowy, a na końcu języka pozostaje słodycz lukrecji. Zdaje[...]

Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?

Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też[...]

Yerba mate a kawa

Często od nowicjuszy rozpoczynających przygodę z yerba mate, można usłyszeć, że pragną wypróbować ten ciekawy[...]

Wietnamska herbata

Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]

D: Dust, oznaczenie jakości herbaty

D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna[...]

Lassi z matchą

Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.