ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zapraszamy do wzięcia udziału w quizie na wiedzę o herbacie i naparach. Przygotowaliśmy dwadzieścia pytań, a do każdego do wyboru 3 odpowiedzi. Sprawdź, jak dużo wiesz o herbacie.

1. Wskaż proces produkcji najlepiej opisujący niearomatyzowaną białą herbatę.
a) Zbiór, rolowanie, suszenie
b) Zbiór, parowanie, suszenie
c) Zbiór, suszenie

2. Czyją ulubioną herbatą była wędzona czarna Lapsang Souchong?
a) T. Roosevelta
b) J.F. Kennedy’ego
c) W. Churchilla

3. W których krajach rośnie yerba mate?
a) Paragwaj, Brazylia, Argentyna, Kolumbia
b) Paragwaj, Brazylia, Argentyna, Urugwaj
c) Paragwaj, Argentyna, Peru

4. Ile wyróżniamy podstawowych kolorów herbaty?
a) 6
b) 5
c) 7

5. Skąd historycznie pochodzi roślina herbaty?
a) Z Afryki
b) Z południowej Azji
c) Z północnej Azji

6. Jak nazywa się herbata, z której robi się sproszkowaną zieloną herbatę Matcha?
a) Sencha
b) Bancha
c) Tencha

7. Ceylon słynie z uprawy herbaty. Co początkowo chciano tam uprawiać?
a) Kawę
b) Kakao
c) Herbata była uprawiana na Ceylonie jako pierwsza

8. Która koreańska zielona herbata pochodzi z najwcześniejszego zbioru?
a) Daejak
b) Sejak
c) Woojeon

9. W jaki sposób należy parzyć herbatę, aby zawierała najwięcej kofeiny?
a) Parzyć długo z małej dozy
b) Parzyć krótko z małej dozy
c) Parzyć krótko z dużej dozy

10. Kiedy po raz pierwszy pojawiła się herbata ekspresowa?
a) Koniec XX wieku
b) Początek XX wieku
c) Początek XXI wieku

11. W których krajach nie uprawia się herbaty?
a) Maroko, Armenia, Egipt
b) Szkocja, Brazylia, Stany Zjednoczone Ameryki
c) Szkocja, Brazylia, Nepal

12. Czym różnią się angielskie herbaty: English Breakfast i English Afternoon?
a) English Afternoon to delikatniejsza herbata, zawiera mniej kofeiny
b) English Breakfast nie zawiera czarnej herbaty, w przeciwieństwie do English Afternoon
c) Obie herbaty są takie same, English Afternoon to English Breakfast pita o innej porze dnia

13. Kiedy najbezpieczniej dla zdrowia dodawać cytrynę do herbaty?
a) W trakcie parzenia, a następnie szybko ją wyciągać
b) Umytą cytrynę można dodawać do herbaty w dowolnym momencie
c) Po oddzieleniu liści herbaty od naparu

14. Jak nazywa się popularnie czerwoną herbatę?
a) Zabójca witamin
b) Zabójca tłuszczu
c) Przyjaciel białka

15. Jak tradycyjnie w Chinach dziękuje się za podanie herbaty?
a) Skina się głową
b) Stuka się dwoma palcami w stół
c) Łapie się lewą ręką za prawe ucho

16. Oolong to herbata pół-fermentowana, dlatego plasuje się pomiędzy herbatami:
a) Czarną i zieloną
b) Czarną i czerwoną
c) Zieloną i białą

17. Jak najefektywniej obniżyć temperaturę wody do parzenia zielonej herbaty?
a) Dmuchać do naczynia
b) Przelać wodę dwa razy do dwóch niewygrzanych naczyń
c) Poczekać 3 minuty od zagotowania

18. Czym różni się herbata bezkofeinowa od zwyczajnej?
a) Powstaje z tej samej rośliny, a następnie poddawana jest procesom usuwającym kofeinę z liści
b) To inna odmiana herbaty, która nie zawiera kofeiny
c) To inna odmiana herbaty, której co drugi listek nie zawiera kofeiny

19. Jak zaparzyć herbatę, która okazała się podczas poprzedniego parzenia gorzka i taninowa?
a) Zmniejszyć dozę i wydłużyć czas parzenia
b) Zmniejszyć dozę i zwiększyć temperaturę wody
c) Zwiększyć dozę i skrócić czas parzenia

20. Wymień oznaczenia liści herbaty w kolejności od najwyższego do najniższego na roślinie.
a) Tip, Orange Pekoe, Pekoe, Souchong, Pure Souchong
b) Tip, Pekoe, Orange Pekoe, Pure Souchong, Souchong
c) Tip, Orange Pekoe, Pekoe, Pure Souchong, Souchong

Poprawne odpowiedzi: 1.c, 2.c, 3.b, 4.a, 5.b, 6.c, 7.a, 8.c, 9.c, 10.b, 11.a, 12.a, 13.c, 14.b, 15.b, 16.a, 17.b, 18.a, 19.c, 20.c

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

D: Dust, oznaczenie jakości herbaty

D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna[...]

Pekoe, oznaczenie jakości herbaty

Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]

Gotowanie herbaty

Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną[...]

Herbata w Korei

Latem herbatę pija się z reguły na zimno, zamiast wody. W restauracjach często herbata, czy[...]

Herbata w Rosji

Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]

Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]

Herbata bąbelkowa, Bubble tea, Boba milk tea, Pearl milk tea, opinie

Czym jest herbata bąbelkowa? (Albo jeśli ktoś woli bubble tea) Jest to swego rodzaju mieszanka-[...]

Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?

Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.