Yerba mate była znana u Indian pod nazwą „ca-a”, co w ich języku znaczyło roślinę, trawę lub zioło. Słowo mate pochodzi z języka Quechua i raczej oznacza tykwę. Na samym początku – przed kontaktem z białym człowiekiem – Indianie z plemienia Guarani nie używali do picia yerba mate bombilli. Często po prostu żuli liście, a gdy już je parzyli, pili napar przez zęby. Pierwsze bombille jakich zaczęli używać były wykonane z trzciny lub z pustej kości ptaka. Wynalazek bombilli jaką znamy dziś, a nawet pochodzenie samego słowa zawdzięczamy Hiszpanom, którzy kolonizowali Amerykę Południową i rozwinęli wynalazek Indian, gdy już się do yerba mate przekonali.
Yerba mate w Indiach
Indianie Guarani zamieszkujący początkowo regiony bogate naturalnie w dzikie stanowiska yerba mate, bardzo cenili sobie tę roślinę. Dość powiedzieć, że indiańscy myśliwi w czasie wyprawy posiadali przy sobie bardzo niewiele rzeczy. Nawet ich ubiór był niezwykle skromny. Mimo to przy pasku zawsze mieli ze sobą woreczek z liśćmi mate. Właściwości ostrokrzewu były Indianom znane i niezbędne w ich codziennej wędrówce. Przede wszystkim pobudzenie i orzeźwienie jakie dawała im kofeina pozwalały na długie wędrówki. Yerba mate ma także tę cechę, że zabija uczucie głodu, co było również istotne dla myśliwych, którzy nie zabierali ze sobą prowiantu.
Cebador
Yerba mate, jak się rzekło była napojem przyjaźni, wiązała się więc z rytuałem, czyli cebar. Cebador, czyli swego rodzaju mistrz ceremonii, zaparzał yerba mate w naczyniu, które następnie podawał po kolei zebranym mężczyznom zgodnie hierarchią w plemieniu.
Zwyczaj ten miał cementować więzi międzyludzkie wewnątrz klanu czy społeczności plemiennej. Wszyscy zgromadzeni w kole, kolejno częstowani napojem czuli jedność. Można wyobrazić sobie młodego mężczyznę, którego pierwszy raz dopuszczono do kręgu pijących mate wojowników i myśliwych. Jaka musiała być duma tego chłopca skoro potraktowany został na równi z innymi!
Podobna ceremonia wiązała się u Indian Ameryki Północnej ze wspólnym wypalaniem fajki pokoju. Tam fajka pokoju tu napój przyjaźni, idea jednak jest ta sama.
Symboliczny gest
Inną ciekawą tradycją związaną z yerba mate było witanie nią obcych. Gdy w osadzie indiańskiej, pojawiał się przybysz podchodził do niego wódz plemienia by podać mu mate. Wódz napiwszy się nieco częstował gościa. Wszyscy mężczyźni zebrani wokoło obserwowali przybysza. Musiał napić się z tej samej bombilli co gospodarz i nie mógł odmówić napoju, bo to oznaczałoby wielki afront i mogłoby skończyć się krwawo. Dopiero, gdy przybysz napił się z ukrycia wychodziły kobiety i dzieci, a gość zostawał ugoszczony i wysłuchany. Gospodarz pił zawsze pierwszy na znak, że napój nie jest otruty. Był to symboliczny gest wyciągnięcia ręki, to od przybysza zależało czy tę rękę uściśnie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka
Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka? 1. Gotujemy jajka na twardo 2.[...]
mar
Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi
Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]
mar
Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak
Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem[...]
Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza
Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]
lip
Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5
Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]
Pierwsza Filiżanka Herbaty w Polsce
Historia herbaty w Polsce związana jest ściśle z postacią Ludwiki Marii Gonzagi, królowej Polski. W[...]
paź
Yerba mate cedron
Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]
Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands
Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]
mar