ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

  • Główne składniki, zapewniające zielonej herbacie dobroczynny wpływ na nasze ciało to polifenole, które odpowiadają za jej właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.
  • Kofeina zwana w herbacie teiną wraz z teobrominą i teofiliną odpowiada za pobudzenie,
  • L-teanina zaliczana do aminokwasów ma działanie odprężające i antydepresyjne.

Okazuje się, że nie jest łatwo podać konkretne dane dla herbaty zielonej. Odchylenia w ilości poszczególnych substancji w liściach spowodowane różnymi warunkami uprawy oraz różnicami w procesie produkcji mogą sięgać rzędu wielkości. Najbardziej cenione przeciwutleniacze są wrażliwe na temperaturę, stwierdzono zatem spore różnice ich zawartości w herbatach zielonych dłużej podprażanych od herbat krócej obrabianych termicznie w niższej temperaturze. Różnice te mogą sięgać 15%. Kofeina jest mniej podatna na rozpad termiczny, więc pozostaje prawie bez strat w gotowym produkcie. Niezależnie jednak od gatunku herbaty zielonej zawarte w niej przeciwutleniacze przydają jej popularności.

Herbata zielona Liu An Gua Pian
Herbata zielona Liu An Gua Pian

Najważniejsze zalety picia zielonej herbaty

  • Antyoksydanty spowalniają starzenie naszego ciała wyłapując wolne rodniki,
  • mają właściwości przeciwnowotworowe, obniżają stres oksydacyjny, który wzrasta w skutek palenia tytoniu i życia w wielkich miastach wśród smogu.
  • Flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
  • Dowiedziono także, że niektóre katechiny maja zdolność ograniczania rozkładania wielocukrów w jelitach oraz ograniczania rozpuszczalności tłuszczów w żółci. Mówiąc prosto katechiny te sprawiają, że przyswajamy mniej cukrów i tłuszczy z naszej diety choćby była wysoko-tłuszczowa.
  • Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być stosowana zewnętrznie.
  • Duża zawartość fluoru natomiast poprawia stan zębów i zapobiega próchnicy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce

Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]

Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela

Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]

2 Comments

Test herbat Healthcare and Beauty

Przeprowadziliśmy test smaku i składu herbaty marki Healthcare and Beauty. Herbaty sprzedawane w opakowaniach po[...]

Najnowsze badania dotyczące herbaty

Herbata powoduje przyrost komórek mózgowych, co dotąd uważano za niemożliwe. Powszechnie twierdzono, że komórki mózgowe,[...]

Teabomb. Cukrowa kula z herbatą w środku! #teabomb

Jeśli, tak jak my, użyjecie po prostu białego cukru to uzyskacie nieprzezroczystą i białą kulę,[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]

L-teanina: uspokajająca moc

Liczne badania z Japonii i Wielkiej Brytanii wykazały, że konsumpcja 50 mg L-teanina zwiększa aktywność[...]

Kocanka piaskowa

Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.