ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

  • Główne składniki, zapewniające zielonej herbacie dobroczynny wpływ na nasze ciało to polifenole, które odpowiadają za jej właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.
  • Kofeina zwana w herbacie teiną wraz z teobrominą i teofiliną odpowiada za pobudzenie,
  • L-teanina zaliczana do aminokwasów ma działanie odprężające i antydepresyjne.

Okazuje się, że nie jest łatwo podać konkretne dane dla herbaty zielonej. Odchylenia w ilości poszczególnych substancji w liściach spowodowane różnymi warunkami uprawy oraz różnicami w procesie produkcji mogą sięgać rzędu wielkości. Najbardziej cenione przeciwutleniacze są wrażliwe na temperaturę, stwierdzono zatem spore różnice ich zawartości w herbatach zielonych dłużej podprażanych od herbat krócej obrabianych termicznie w niższej temperaturze. Różnice te mogą sięgać 15%. Kofeina jest mniej podatna na rozpad termiczny, więc pozostaje prawie bez strat w gotowym produkcie. Niezależnie jednak od gatunku herbaty zielonej zawarte w niej przeciwutleniacze przydają jej popularności.

Herbata zielona Liu An Gua Pian
Herbata zielona Liu An Gua Pian

Najważniejsze zalety picia zielonej herbaty

  • Antyoksydanty spowalniają starzenie naszego ciała wyłapując wolne rodniki,
  • mają właściwości przeciwnowotworowe, obniżają stres oksydacyjny, który wzrasta w skutek palenia tytoniu i życia w wielkich miastach wśród smogu.
  • Flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
  • Dowiedziono także, że niektóre katechiny maja zdolność ograniczania rozkładania wielocukrów w jelitach oraz ograniczania rozpuszczalności tłuszczów w żółci. Mówiąc prosto katechiny te sprawiają, że przyswajamy mniej cukrów i tłuszczy z naszej diety choćby była wysoko-tłuszczowa.
  • Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być stosowana zewnętrznie.
  • Duża zawartość fluoru natomiast poprawia stan zębów i zapobiega próchnicy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja

Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]

2 Comments

Herbata zielona Shincha

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Jak parzyć czystek? Opinie lekarzy i przeciwskazania

Czystek to najbogatsza w przeciwutleniacze roślina występująca w Europie, a jej właściwości prozdrowotne znane są[...]

Węgielki do fajki wodnej, sheeshy

Bez węgli trudno palić fajkę wodną, to dzięki nim melasa wydziela dym i od nich[...]

Oznaczenie procesów jakim poddano liście

Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście B Broken herbata[...]

Przepis na Herbatę po Śląsku. Ślōnski Tyj

Jak zrobić herbatę po śląsku? Przepis jest prosty. Do gorącej wody wrzucamy herbatę i podgrzewamy[...]

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Japońska zielona herbata, której warto spróbować! Opinie

Oto lista najpopularniejszych zielonych herbat pochodzących z Japonii, których koniecznie musicie się napić.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.