Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Kraj pochodzenia kawy
Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą z nich jest kraj, z którego pochodzi kawa. Każdy region świata charakteryzują inne warunki klimatyczne, różna mineralizacja gleby i metody uprawy plantacji, wszystkie te czynniki mocno wpływają na smak i aromat. Porównując kawę z Brazylii z tą z Kenii, zobaczymy znaczną różnicę w rodzaju i intensywności kwasowości. Różnorodność kawy sprawia, że możemy ciągle znajdować nowe smaki, bez informacji o pochodzeniu, skazani jesteśmy na wybór kawy po nazwie marki, która niewiele mówi.
Data palenia
Kolejna istotna informacja to data palenia, ponieważ kawa bardzo szybko się starzeje. Świeżo wypalone ziarno zawiera ogromną ilość aromatów, które tak jak w niezamkniętym flakoniku perfum, szybko się ulatnia. Tego procesu nie da się zatrzymać, dlatego istotne jest, aby zawsze sięgać po najświeższe ziarno. Zatajenie tej informacji na paczce kawy jest dużym problemem, ponieważ nawet najlepsze ziarno, będzie przeciętne po przekroczeniu trzech miesięcy od jego wypalenia.
Metoda obróbki kawy
Na etykietce powinna się też znaleźć informacja o metodzie obróbki kawy, a więc to w jaki sposób miąższ został usunięty z pestki kawowca. Będzie miało to wpływ na smak naparu. Niepojawienie się tych danych, powinno wywołać naszą czujność. Świadczy to o tym, że producent nie traktuje konsumentów poważnie, a najczęściej ma za zadanie ukryć mankamenty produktu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Honeybush, parzenie, właściwości
Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]
lut
Ile jest rodzajów herbaty?
Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]
sie
Lawenda. Napar z lawendy. Przepis na lemoniadę z lawendy
Lato to czas wypoczynku, ładowania baterii i relaksu. Dlatego dzisiaj zapraszam na napar lawendowy -[...]
2 Comments
lip
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
Najlepsza herbata na kaszel. Przepis na herbatę na ból gardła
Jakim naturalnym sposobem poradzić sobie z kaszlem? Herbata ziołowa bardzo pomaga w leczeniu kaszlu i[...]
lis
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Co powinna mieć w sobie dobra owocowa herbata? Jakiej herbaty unikać w sklepie?
Należy unikać herbaty owocowej, która ma w składzie aspartam. Zbyt duże spożycie aspartamu może wywoływać[...]
maj
Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie
Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]
paź