Roślina z rodziny jasnotowatych występująca dziko w różnych częściach Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Znana jest w Grecji, Albanii, Bułgarii i Macedonii, Turcji i niektórych krajach Afryki. Dziko rosnący gojnik występuje na wysokości powyżej 1000 m n.p.m. gdzie tworzy splątane skupiska liczące średnio kilkanaście krzewów. Surowcem zielarskim gojnika są kwiaty, liście i łodygi, które zbiera się w drugim roku życia rośliny.
Znana jest pod różnymi nazwami. Grecy mówią na nią Olympus Tea, w Turcji Adachaj a w Angli Sheperd’s Tea czyli herbatka pasterzy.
Suszony gojnik jest popularnym ziołem na Bałkanach oraz w rejonie morza śródziemnego gdzie stosowany jest nie tylko do przygotowania naparu lecz także jako przyprawa w kuchni. Największą popularnością cieszy się w Grecji i dlatego często nazywany jest herbatką grecką.
Herbata na problemy z nerkami
Gojnik znany jest już od pierwszego wieku naszej ery gdy Pedanius Dioscorides opisał go w swym dziele medycznym „materia Medica”. Początkowo było to zioło podawane żołnierzom dla przyspieszenia gojenia ran oraz w celu szybkiej regeneracji sił. Nazwa siceritis pochodząca od greckiego słowa seetheros oznaczającego żelazo wzięła swoje źródło właśnie od tego, że greccy żołnierze uważali tę roślinę za lek dla cierpiących od ostrego żelaza, czyli po prostu rannych. Poza przyśpieszaniem gojenia, gojnik wykazuje działanie przeciwbólowe oraz bakteriobójcze. Obecnie stosuje się go w przypadku przeziębień i grypy oraz przy problemach z górnymi drogami oddechowymi. Jest skuteczny przy chorobach nerek oraz problemami z drogami moczowymi oraz z układem pokarmowym. Mówi się, że poprawia kondycję zarówno fizyczną jak i psychiczną. Pomaga także regulować ciśnienie krwi i temperaturę ciała.
Jego nazwa siceritis nie tylko wiąże się z bronią białą, ponieważ roślina ta zawiera znaczne ilości żelaza dzięki czemu pozwala wyrównać poziom tego pierwiastka w ciele jak i działa korzystnie na układ krążenia oraz na układ odpornościowy. Pozwala szybko zwalczyć objawy zmęczenia.
Gojnik zawiera także flawonoidy, monoterpenoidy, diterpenoidy, fenylopropanole, oraz przeciwutleniacze, których obecność i działanie potwierdziły uniwersytety w Holandii oraz Grecji i na Bałkanach gdzie gojnik występuje rodzimie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Dlaczego kawa jest gorzka?
Balans smaków jest tym, co cechuje najlepsze kawy. Odpowiednia kompozycja słodyczy, kwasowości i goryczy przyczynia[...]
lis
Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady
Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]
sie
Nikotyna w herbacie
Znane są przypadki, gdy Europejczycy, u zarania swej herbacianej historii, palili herbatę w fajkach jak[...]
sty
Quiz o kawie
Quiz o kawie Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a[...]
lis
Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)
Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]
kwi
Ciekawe liczby związane z herbatą
Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.
paź
Jak powstała czarna herbata?
Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych[...]
lip
Herbata z szafranem z Kuwejtu
Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]
mar