ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Goździki to nic innego jak wysuszone, nierozwinięte pąki kwiatowe drzewa goździkowego. Zawierają nawet 20% olejku, który odpowiada za ich charakterystyczny zapach i piekąco słodki smak. Wszyscy znamy goździki jako przyprawę nie tylko do mięs ale także do owoców i kompotów. Jest to także popularny dodatek do herbaty zwłaszcza w mieszankach zimowych i świątecznych.

Nie każdy wie jednak, że goździki największą popularność jako herbaciany dodatek zyskały w Indiach gdzie trudno sobie wyobrazić tradycyjną chai masale bez nich. Miłość Hindusów do goździków wiąże się z tym, że medycyna ayurvedyjska przypisuje im ważną rolę prozdrowotną.

Właściwości goździków

Za co my cenimy goździki? Nie tylko chodzi tutaj o smak i aromat lecz również o działanie na nasze ciało. Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe, zwłaszcza przydatne przy bólach zębów. Zaleca się rozgryźć goździk i umieścić go na bolącym zębie. Dodatkowo odświeża to oddech. Według chińskiej tradycji każdy kto dostępował zaszczytu audiencji u cesarza musiał podczas jej trwania mieć w ustach rozgryzione goździki by zapach jego oddechu nie dotarł do cesarskiego nosa. Ponadto zjedzony goździk zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku co pomaga przy problemach z trawieniem.

Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty
Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty

Jak rozpoznać świeżość goździków?

Obecnie większość goździków jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach pochodzi z Madagaskaru, Zanzibaru oraz z Indonezji. Zbiera się je z drzew goździkowych, które w sprzyjającym klimacie dorastają do 12 metrów i kwitną dwa razy w roku, co znacząco zwiększa plony. Minusem plantacji goździkowych jest to, że drzewo potrzebuje 20 lat by wyrosnąć na tyle aby możliwy był zbiór pączków. Zebrane goździki następnie suszy się na pełnym słońcu. Ważne jednak by nie wysuszyć ich całkowicie ponieważ stracą olejki i będą mniej aromatyczne. Można w łatwy sposób rozpoznać czy goździk jest świeży. Wrzucony do szklanki z wodą powinien tonąć, albo przynajmniej ustawić się pionowo. Przesuszone natomiast pływają po powierzchni wody.

Historia goździków

Gdy goździki dotarły do Europy sprowadzane przez Arabów były owiane tajemnicą. Sami dostawcy kłamali jak z nut gdy ktoś pytał o pochodzenie tego specyfiku. Wszystko po to by utrzymać monopol na handel rzadką przyprawą. Goździk osiągał wtedy niebotyczne ceny. Jak każda nowinka z dalekich krain miał był afrodyzjakiem i leczyć każdą chorobę, zwłaszcza dżumę.

Herbata Masala Chai, przyprawy do przygotowania Masala Chai
Herbata Masala Chai, przyprawy do przygotowania Masala Chai

Europejczycy postanowili znaleźć źródło goździków i zacząć samemu je sprowadzać lecz okazało się to niełatwe, ani Marco Polo, ani Vasko da Gama nie dotarli do źródła. Dopiero konfidtador Albuquerque odkrył miejsce upraw przypadkiem, gdy jego statek rozbił się w okolicy Wysp Korzennych znajdujących się w Archipelagu Malajskim. Po różnych perypetiach wyspy te w końcu wylądowały w rękach Holendrów, którzy mieli wówczas monopol na sprowadzanie goździków do Europy. Fakt ten bardzo nie podobał się Francuzom, którzy w XVIII wieku poza goździkami i pieprzem nie używali importowanych przypraw. Postanowili więc zdobyć sekret uprawy goździków i założyć własne plantacje u siebie. Wysłano więc szpiega, byłego misjonarza i pirata, który podstępem przedostał się na Wyspy Korzenne i w przebraniu inwalidy ukradł sadzonki drzew goździkowych i dostarczył na Mauritius gdzie zaczęto uprawę. Goździkowiec potrzebuje jednak 20 lat by zacząć dawać plony, w tym czasie zapomniano o projekcie, a z całej plantacji zostało tylko jedno drzewko. Ono po latach zapoczątkowało obecne uprawy zwłaszcza na Madagaskarze i w Zanzibarze. Okazało się to jednak dobrą inwestycją ponieważ tam teraz produkuje się ich najwięcej, a na Wyspach Korzennych prawie wcale już ich nie ma.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Relaksująca biała herbata

Herbata biała uchodzi za odprężającą i wiele osób potwierdza to działanie. Za odprężające działanie herbaty[...]

Leczenie herbatą. Naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej. Recenzja książki

Sto sześćdziesiąt stron podzielono na dwie części. W pierwszej możemy poczytać co nieco o samej[...]

1 Comments

Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami

Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]

Herbata Dilmah Zielona Herbata z Kwiatami Jaśminu, opinie

Jeśli lubicie herbatę jaśminową to nie będziecie zawiedzeni, jeśli jednak chcielibyście się przekonać do tego[...]

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]

Wpływ długości parzenia na herbatę

Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]

Herbata Ceylon

Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]

Herbata żółta. Czar żółtej herbaty

W Polsce Żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego? Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.