Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata biała Bai Hao Yin Zhen
Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich, określana mianem najlepszej białej herbaty. Jej nazwa oznacza białą igłę. Te igiełki to nic innego jak herbaciane pąki liściowe. Yin Zhen jest herbatą pąkową i nie powinna zawierać dojrzałych liści. Pączki zbiera się z krzewów odmiany Da Bai (Wielka Biel), które rosną w prowincji Fujian. Obecnie jednak można również spotkać Białe Igły pochodzące z Indii lub Nepalu. Yin Zhen zbierana jest ręcznie wiosną (przełom kwietnia i maja), a następnie poddawana procesowi więdnięcia. Każdy kolejny etap produkcji herbaty musi być bardzo uważny, tak by nie zniszczyć charakterystycznego białego puszku.
Trzy różne parzenia herbaty białej Yin Zhen
W herbacie zawsze podobało mi się to, że istnieje bardzo wiele metod i sposobów jej przygotowywania. Nie inaczej jest z Yin Zhen. W internecie znajdziemy całkiem sporo podpowiedzi jak się ją parzy. Wybrałam trzy do przetestowania.
Według zaleceń: łyżeczka herbaty, woda o temperaturze 90 stopni, czas parzenia 5 minut. Mój zaparzacz nie podołał. Biała igła jest dla niego zbyt duża. Szkoda było ją niszczyć. Napar mimo dłuższego parzenia nie miał prawie wcale zapachu. Zmienił jedynie kolor na lekko żółty i miał słodki posmak.
Dużo lepszy efekt uzyskałam parząc herbatę według zaleceń znalezionych na stronie Vicony Teas. Około 2 gramów herbaty wsypałam do ogrzanego czajniczka i zalałam mniej więcej do połowy wodą o temperaturze 90 stopni. Po około 2 minutach dolałam pozostałą wodę (również 90 stopni). Zapach był o wiele wyraźniejszy, podobnie jak smak, który w końcu dało się poczuć – słodki i delikatnie kwiatowy. Nie można też odmówić bardzo ładnego wyglądu parzącej się herbacie.
Cold brew herbaty białej Yin Zhen
Najlepszy według mnie efekt miała Yin Zhen zaparzona na zimno (cold brew). Około 3 łyżeczek herbaty zalałam zimną wodą i pozostawiłam na około 10 godzin w lodówce. Zapach był najintensywniejszy, najbardziej podobny do tego przyjemnego aromatu suszu. Podobnie ze smakiem, był esencjonalny. W upale jak znalazł. Świetnie gasi pragnienie.
Yin Zhen to druga biała herbata (po Pai Mu Tan), którą miałam przyjemność spróbować. Miałam co do niej wielkie oczekiwania, bo przecież to jedna z najsłynniejszych herbat. Po zaparzeniu jej na kilka różnych sposobów mogę śmiało powiedzieć, że mimo iż jest herbatą słodką, a za takimi nie przepadam, to jest delikatna i subtelna w smaku. Z chęcią będę testowała nowe sposoby jej przygotowywania.
Źródła: viconyteas.com, cajchai.com, morzeherbaty.pl, wikipedia.org
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Yerba Mate
Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato[...]
kwi
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
W poszukiwaniu herbaty: Maroko
Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]
paź
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds
Yunnan Wild Buds zaskakuje smakiem, nie jest podobna do białych herbat, które piłam wcześniej. Doskonale[...]
paź
Czarna herbata: właściwości negatywne
Ogólnie rzecz ujmując herbata, jak i wszystko co jemy czy pijemy, może mieć negatywne skutki[...]
sie
Herbata w Niemczech
Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]
1 Comments
mar
Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?
Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]
lut
Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?
Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]
maj