Herbata Goishicha
Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której nazwa nawiązuje do kamieni służących do gry w słynną japońską grę Go, kawałki herbaty jakoby miały przypominać te pionki. Herbata Goishi cha różni się od innych produkowanych w Japonii herbat tym, że przechodzi proces fermentacji, który przypomina kiszenie. Liście herbaty zostają poddane parowaniu, a następnie przykryte mata i ściśnięte by następnie zostać ułożone w specjalnym dzbanie gdzie fermentują przyciśnięte ciężarem. Po wyciągnięciu herbata pocięta zostaje na kawałki, często kwadratowe i poddana suszeniu na słońcu.
Porównuje się te rzadką herbatę do herbat typu Pu-Erh pochodzących z Chin z Yunnanu ponieważ i one przechodzą fermentację beztlenową. Wspomina się także o podobieństwie do herbat z Birmy, które są kiszone i zjadane jako sałatka. Przyznać trzeba, że ta nietypowa herbata jest mało popularna nawet w Japonii. Jej smak jest dość trudny, sam smak jest słodko-kwaśny, a aromat przywodzi na myśl śliwki, lub śliwkowe wino.
Kombucha z Japonii
Na początek należy rozróżnić różne rodzaje kombucha. Problem wynika z tego, że „ludzie zachodu” czyli my Europejczycy oraz Amerykanie nazywamy kombucha napój przygotowany z herbaty czarnej poddanej działaniu grzyba herbacianego, tymczasem w Japonii, kombucha pochodzi od nazwy glonów kombu i nie ma nic wspólnego z grzybami, ani nawet z herbatą. W Japonii również zna się grzybowy napój lecz tam nazywa się go po prostu „mushroom read tea” czyli bardziej opisowo po to by nie myliło się z miejscową kombucha.
Co to zatem jest kombucha w Japonii? Nic innego jak zmielone na proszek glony kombu, które znajdują szerokie zastosowanie w kulinariach. Znany jest od okresu Edo czyli od XVII wieku. Popularne są z powodu swojego intensywnego smaku umami, tak kochanego przez Japończyków. Kombucha to zatem napar z glonowego proszku. Susz czasem przypomina mieloną herbatę matcha i ma postać gładkiego proszku, a czasem jest to coś co przypomina bardziej makaronową herbatę kokeicha. Proszek ze zmielonych glonów jest poddany parowaniu i maszynowo formowany w granulki przypominające drobno połamany cieniutki makaron.
Przygotowany napar jest mętny, ponieważ kombucha rozpuszcza się i nadaje mu zielonkawy kolor i specyficzny aromat. Taka „herbata” przypomina w smaku rosół, a zwłaszcza rosół z kostki. Jest słony i cechuje się intensywnym umami. Poza przygotowanie napoju można użyć go jako przyprawy. Jest to także cene źródło jodu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie[...]
paź
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]
2 Comments
lip
Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata
Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]
gru
Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna
Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]
lip
Oznaczenie liści herbaty
Co oznaczają litery na opakowaniu herbaty? Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące[...]
mar
Tymbark Next Cytryna Limonka Zielona Herbata, opinie
"Cytryna Limonka" spodoba się tylko tym którzy zasmakowaliby w łączeniu rozpuszczalnej cytrynowej herbaty z kiepskim[...]
maj
7 rad jak kupić najlepszą kawę
Wybór kawy tylko pozornie wydaje się błahostką. Poszukując tej idealnej dla nas, na każdym kroku[...]
mar
3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć
W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście[...]
wrz