ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii, swej ojczyźnie jest niepopularna i niechętnie pijana. Kokeicha ma postać podłużnych pałeczek o ciemnym kolorze bez połysku. Proces produkcji opracowany został w Japonii dla zagospodarowania odpadu jakim był pył pokruszonej herbaty wyższej jakości.

Geneza powstania herbaty kokeicha

W trakcie poszukiwań zastosowania dla pyłu herbacianego pojawiały się różne pomysły począwszy od kompostu po kadzidełka. Ostatecznie opracowano metodę produkowania z niej herbaty nadającej się do parzenia. Do takiego proszku dodawano ryżowego lepiku oraz wzmacniaczy smaku, następnie powstałą pastę przeciskano przez specjalne sito co nadawało jej postać przypominającą cienki makaron. Po obróbce termicznej herbata była gotowa do parzenia. Popularna była początkowo jako zaopatrzenie wojska w czasie wojny. Obecnie sprzedawana jest na zachód. Produkcja kokaichy skupia się wokół jednej wytwórni na plantacjach Schizuoka. Smak i właściwości zdrowotne tej herbaty nie są oszałamiające lecz jako ciekawostkę na pewno warto jej spróbować.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak wyczyścić matero z tykwy? Porady

Niezmiennie jednym z najczęściej zadawanych naszemu zespołowi pytań związanych z akcesoriami do yerba mate, jest[...]

Yerba mate de ruso

Yerba mate de ruso to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem soku owocowego[...]

Królewskie herbaty

Kultura herbaciana w Wielkiej Brytanii jest bardzo znana i stanowi element samoidentyfikacji Brytyjczyków. Choć Brytyjczycy[...]

Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia

Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]

Herbata pu-erh Moonlight White

Herbata czerwona, czyli tak na prawdę ciemna jest coraz popularniejsza i to pomimo aromatu, który[...]

Przepis na Herbatę po Śląsku. Ślōnski Tyj

Jak zrobić herbatę po śląsku? Przepis jest prosty. Do gorącej wody wrzucamy herbatę i podgrzewamy[...]

6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce

Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]

Oznaczenie zbiorów herbaty

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.