ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w Algierii, Libii oraz Tunezji. Najczęściej jednak kojarzy się nam z Maroko, które oczywiście nie jest producentem herbaty lecz wielkim jej konsumentem. Tradycyjna herbata z tych stron jest dość nietypowa, ponieważ bazuje na zielonej herbacie chińskiej typu gunpowder oraz dużych ilościach miejscowej mięty.

Przepis na marokańską herbatę

Składniki potrzebne do przygotowania marokańskiej herbaty:

Herbatę parzymy wrzątkiem w niewielkim srebrnym czajniczku, oczywiście jest to nieprawidłowy sposób lecz w tym przypadku właśnie o to chodzi. Parzenie trwa długo, około 10 minut, zaleca się również doprowadzić napar do wrzenia choć nie jest to konieczne. Do herbaty dosypujemy od razu miętę by parzyła się razem z nią lub, jeśli używamy świeżej, dodajemy ją do czajniczka pod koniec parzenia lub zgniecioną wprost do szklanki. Cukier można również dodać do czajnika lub podać by każdy słodził według uznania. Nie należy usuwać liści z czajniczka po to by herbata ciągle się doparzała i zmieniała smak każdej kolejnej porcji. Mieszanie również nie jest wskazane, zamiast tego cukier rozpuszcza się poprzez podgrzanie naparu lub prze wielokrotne przelewanie do szklaneczki i z powrotem do czajnika.

Herbata zielona Gunpowder Niebiańska Świątynia
Herbata zielona Gunpowder Niebiańska Świątynia

Sposobów na przygotowanie takiej herbaty jest wiele. Każdy gościnny dom w północno-zachodniej Afryce zaserwuje nam nieco inny smak i oprawę. Pamiętajmy, że tradycja jak to często bywa zabrania nam odmówić herbaty choćby i pozostawione w czajniczku liście zrobiły się bardzo gorzkie, powinniśmy wypić co najmniej trzy szklaneczki ponieważ jak mówią miejscowi: pierwsza szklaneczka jest łagodna jak życie, druga mocna jak miłość, trzecia gorzka jak śmierć.

Skąd pochodzi marokańska herbata?

Jak wiadomo w Maroko jest ciepło. Klimat jest suchy i gorący, a bliskość największej na świecie pustyni sprawia, że ciągle chce się nam pić. Co ciekawe miejscowi nie sięgają, tak jak my pewnie byśmy zrobili, po zimne napoje lecz parzą gorącą herbatę. Okazuje się, że picie zimnych napojów nie jest wskazane w takie upały ponieważ orzeźwienie jest tylko pozorne. Gorąca herbata natomiast lepiej nawadnia, nie powoduje skoku temperatury w ciele i wychładza ponieważ zarówno mięta jak i zielona herbata zaliczane są do produktów mających taka cechę. Przekonajcie się zresztą sami przy najbliższym upalnym dniu. Przygotujcie sobie herbatę marokańską i sprawdźcie jak będziecie się po niej czuli.

Herbata marokańska przepis, pochodzenie
Herbata marokańska przepis, pochodzenie

Rola herbaty w Maroko jest szersza niż tylko nawodnienie i orzeźwienie przegrzanego ciała. Ma funkcje społeczną jak to często bywa na świecie. Wypicie wspólnej herbaty jest czasem spędzonym z rodziną i przyjaciółmi. Jest to utrwalanie więzi międzyludzkich oraz jak się okazuje często warunek nawiązania współpracy w biznesie. Podanie miętowej herbaty jest oznaką gościnności w Maroko. Co ciekawe herbata nalewana z wysoka do niewielkich szklaneczek powinna się przelać na znak dostatku. Powstaje wtedy także charakterystyczna pianka zwana turbanem. W Maroko możemy więc na każdym kroku spotkać małe, lśniące srebrem czajniczki na nóżkach, z długim dzióbkiem oraz wysokim, stożkowatym wieczkiem. Do tego niezbędne są tradycyjne, zdobione szklaneczki o niewielkich rozmiarach. Całość podana jest często na metalowej tacy wraz z bryłą cukru.

Aby bardziej podkreślić wagę tej herbaty w kulturze warto zauważyć, że nawet okoliczne ludy koczownicze, które z racji trybu życia muszą raczej ograniczać swój dobytek zawsze posiadają na wyposażeniu charakterystyczny zdobiony czajniczek, który gdzie indziej uznany mógłby być za zbytek.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Taragui: przegląd marek yerba mate, opinie

Taragui to kolejna marka produkowana przez Las Marias, czyli grupę produkującą mate pod kilkoma znanymi[...]

Herbata biała zdrowsza niż zielona. Warto pić gorącą herbatę białą

Wyniki badań wskazują, że herbata biała ma silniejsze niż herbata zielona, działania antyoksydacyjne, antymutagenne oraz[...]

Herbata oolong: właściwości

Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]

Herbata czerwona Pu-Erh Varadero, opinie

Napar czerwonej herbaty Pu-Erh Varadero to jeden z najjaśniejszych Pu-Erhów aromatyzowanych, jakie miałem okazję testować.[...]

Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?

Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]

Kto wymyślił herbatę w torebkach?

Kto wynalazł herbatę w torebkach? Jak zwykle w takich sytuacjach: sukces ma wielu ojców. Nie[...]

Yerba mate guampa

Guampa to naczynie do picia yerba mate w wersji tereré czyli zaparzonej na zimno. Wykonane[...]

Międzynarodowy dzień herbaty

Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.