ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Dzisiaj na temat tego przyjemnego oolonga – Si Ji Chun, nazywanego także oolongiem cztery pory roku, źródłem czterech pór roku, czterema porami roku – wiosną, czy oolongiem wiecznej wiosny. Zapraszam!

Cztery Pory Roku – Wiosna

Nazwa Cztery Pory Roku – wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane Si Ji są „wiecznie zielone” i zbierane niemal przez cały rok. Można znaleźć informacje mówiące o tym, że w roku odbywa się nawet ponad sześć zbiorów. O zbiorze zimowym mówi się nieraz, że jest najlepszy, a jego kwiatowy smak przywołuje na myśl wiosnę.

Si Ji Chun Oolong - liście
Herbata Si Ji Chun Oolong – liście

Kultywar Si Ji nie ma długiej historii. Początek zainteresowania się nim przypada na lata 80 XX wieku. Uprawiany jest na Tajwanie, w prowincji Nantou. Przeważnie obszary jego uprawy określa się jako średniej wysokości. Si Ji Chun Określa się jako lekko utleniany (około 20%-30%). Większość sklepów oferuje go w wersji delikatnie podprażanej, chociaż spotkać się można także z wersją nieprażoną.

Si Ji Chun - napar w dzbanku
Herbata Si Ji Chun – napar w dzbanku

Herbata, którą przygotowałam pochodzi z miasta Lugu, w porwincji Nantou i jest wersją delikatnie podprażaną.

Parzenie herbaty Si Ji Chun oolong

Si Ji Chun oolong przygotowałam w wesji gong-fu, czyli parząc wielokrotnie w krótszym czasie. Użyłam 150 ml czajniczka, około półtorej łyżeczki suszu i wody w temperaturze 90 stopni Celsjusza.

Czasy parzenia zaś to: I – 1 minuta, II – 1,5 minty, III – 2 minty oraz IV – 3 minuty. Poza głównym parzeniem postanowiłam poeksperymentować z wymieszaniem wszystkich parzeń oraz przetrzymaniem V parzenia.

Si Ji Chun oolong parzenie
Herbata Si Ji Chun oolong parzenie

Wrażenia? Jest to bardzo sympatyczna i mocno kwiatowa herbata. Rzeczywiście przywołuje na myśl wiosnę. Moim najmocniejszym i najszybszym skojarzeniem były bzy, którymi od pierwszego parzenia pachniała herbata.

Podczas pierwszych dwóch parzeń smak był jednak nieco mniej wyraźny, lekko ostry i kwiatowy. Dwa ostatnie parzenia były według mnie smaczniejsze – kwiatowe, lekko słodkie i lekko ostre. Napar cały czas był klarowny, jasnożółty.

Herbata Si Ji Chun otwarte listki
Herbata Si Ji Chun otwarte listki

Wymieszane wszystkie parzenia, nie były czymś wyjątkowym. Na pierwszy plan wybijała się słodycz i kwiaty. Natomiast V przetrzymane parzenie było nadal bardzo dobre i słodkie. Tak jak mówiły opisy tej herbaty które przeczytałam wcześniej, Si Ji Chun oolong jest bardzo wydajny (podobno aż do dziesięciu zaparzań) i cierpliwy. Nawet znaczne przetrzymanie go, nie zepsuło smaku.

W wersji „zachodniej”, do parzenia zaleca się około 3 gramy herbaty, na 120 ml wody w temperaturze 90 stopni Celsjusza i około 3-4 minut parzenia.

Herbata Si Ji Chun otwarte liście po parzeniu
Herbata Si Ji Chun otwarte liście po parzeniu

Si Ji Chun to bardzo ciekawy oolong – bardzo wiosenny smak ze zbiorów całorocznych. Przyjemny jest zwłaszcza ten bzowy zapach przywodzący na myśl to co najlepsze w wiośnie.

Źródła: inpursuitoftea.com, teamasters.blogspot.com, cajchai.com

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya

Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]

Pierożki chińskie do herbaty. Yum Cha, czyli Dim Sum i herbata

Ceremonie herbaciane zarezerwowane są na specjalne okazje. Tymczasem dzień powszedni również kreci się wokół herbata.[...]

Lipton dodaje do herbaty ekspresowej sok z herbaty. Bogaty smak z herbacianą esencją: powód do dumy czy wstydliwy patent?

Czy zastanawialiście się dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki[...]

Jak należy trzymać filiżankę? Skąd moda na prostowanie małego palca?

Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie[...]

Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2

Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]

1 Comments

Herbata Darjeeling. Porównanie herbat z Darjeeling

Dzisiaj chciałabym porównać ze sobą trzy herbaty darjeeling. Pierwsza z nich to herbaciany prezent, kupiony[...]

Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak

Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem[...]

Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie

Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.