ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Zielona Genmaicha

Tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata przygotowana na bazie Senchy, czasem Banchy z dodatkiem prażonego ryżu lub prosa w zależności od typu Genmaichy. Popularna jest także Genmaicha iri Matcha, czyli Genmaicha zmieszana ze sproszkowaną herbatą matcha, dzięki czemu zwiększa się zawartość kofeiny w naparze oraz smak i wygląd naparu stając się bardziej zielony i mętny.

Nazwa Genmaicha oznacza herbatę z prażonym (lub ciemnym) ryżem. Sama mieszanka powstała w niższych warstwach społecznych, gdzie biedoty nie było stać na herbatę. Używano zatem ryżu lub prosa jako wypełniacza pozwalającym zaoszczędzić na suszu herbacianym.

Genmaicha nazywana jest czasem herbatą popcornową ponieważ czasem ryż w czasie prażenia pęka i przypomina nieco popcorn. Nie jest to jednak zbyt pożądana cecha. Lepsze genmaiche cechuje zawartość całych, krótkich ziaren ryżu w kolorze karmelowym.

Herbatę tę parzy się różnie w zależności od typu. Przeciętnie jednak używa się wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, parzenie trwa od 45 sekund do 3 minut. Można ją oczywiście parzyć wielokrotnie.

Napar cechuje przyjemny aromat prażonego ryżu i smak porównywany do orzechów lub kasztanów. Kolor naparu zwykle jest słomiano żółty.
Genmaicha zawiera mniej kofeiny ponieważ sama mieszanka zawiera mniej herbaty przez obecność ryżu. Lubiana jest szczególnie do posiłków lub po posiłkach. Poprawia apetyt i trawienie.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny W Polsce pije się coraz więcej herbaty.[...]

Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę

W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy ? Jak sprawić by każda filiżanka naszej[...]

La Merced yerba mate. Rodzaje, smak i zalety

Koneserski charakter tej marki podkreśla zamieszczony na opakowaniu nowoczesny diagram pozwalający się zorientować w profilu[...]

Co wpływa na jakość parzenia herbaty?

Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]

Herbata biała, jak poprawnie parzyć białą herbatę, właściwości (2/2)

Napar białej herbaty nie jest biały, ale jest zdecydowanie jaśniejsza niż zielona herbata. Białą herbatę[...]

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]

Matcha zielona herbata. Herbata odmładzająca z Japonii

Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.