ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Zielona Genmaicha

Tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata przygotowana na bazie Senchy, czasem Banchy z dodatkiem prażonego ryżu lub prosa w zależności od typu Genmaichy. Popularna jest także Genmaicha iri Matcha, czyli Genmaicha zmieszana ze sproszkowaną herbatą matcha, dzięki czemu zwiększa się zawartość kofeiny w naparze oraz smak i wygląd naparu stając się bardziej zielony i mętny.

Nazwa Genmaicha oznacza herbatę z prażonym (lub ciemnym) ryżem. Sama mieszanka powstała w niższych warstwach społecznych, gdzie biedoty nie było stać na herbatę. Używano zatem ryżu lub prosa jako wypełniacza pozwalającym zaoszczędzić na suszu herbacianym.

Genmaicha nazywana jest czasem herbatą popcornową ponieważ czasem ryż w czasie prażenia pęka i przypomina nieco popcorn. Nie jest to jednak zbyt pożądana cecha. Lepsze genmaiche cechuje zawartość całych, krótkich ziaren ryżu w kolorze karmelowym.

Herbatę tę parzy się różnie w zależności od typu. Przeciętnie jednak używa się wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, parzenie trwa od 45 sekund do 3 minut. Można ją oczywiście parzyć wielokrotnie.

Napar cechuje przyjemny aromat prażonego ryżu i smak porównywany do orzechów lub kasztanów. Kolor naparu zwykle jest słomiano żółty.
Genmaicha zawiera mniej kofeiny ponieważ sama mieszanka zawiera mniej herbaty przez obecność ryżu. Lubiana jest szczególnie do posiłków lub po posiłkach. Poprawia apetyt i trawienie.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]

Jak herbata podbiła i zadomowiła się w Polsce?

Staliśmy się krajem, który może nie ma tak długiej i barwnej kultury herbacianej jak Chiny,[...]

Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?

Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia,[...]

Artystyczna herbata

Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]

Herbata czerwona Pu-Erh Varadero, opinie

Napar czerwonej herbaty Pu-Erh Varadero to jeden z najjaśniejszych Pu-Erhów aromatyzowanych, jakie miałem okazję testować.[...]

Jak używać zaparzacza do herbaty?

Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]

Co dalej z herbatą? Indie, Chiny, Sri Lanka, Japonia

Czy powinniśmy się bać, że herbaty nam zabraknie? Myślę, że nie. Mamy jej spore zapasy,[...]

Jaka herbata najbardziej pobudza

Często mówimy o herbacie mocnej lub słabej. Co jednak powinniśmy rozumieć przez „moc” naparu herbacianego?[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.