Herbata zielona
Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli procesowi łączenia się pierwiastków i związków chemicznych z tlenem. Świeżo zebrane zielone listki są suszone i podgrzewane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych (liście pozostają zielone).
Parzenie herbaty zielonej
Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka zielonej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju i jakości zielonej herbaty między 60°C a 90°C. Czas parzenia to najczęściej 2-3 minuty.
Im lepsza jakość liści tym temperatura parzenia może być niższa, dla wysokiej jakości herbaty Gyokuro wynosi 60°C. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia, bo zielona herbata może się przeparzyć (jest wtedy gorzka i cierpka). Przy zbyt długim parzeniu wytrąca się tanina i garbniki, które neutralizuje kofeinę
Zieloną herbatę możemy parzyć wielokrotnie (dwa, trzy a nawet cztery razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund. Uznaje się, że drugie parzenie jest najlepsze.
Właściwości herbaty zielonej
Pierwsze parzenie zielonej herbaty jest najbardziej pobudzające, bo napar zawiera dużo teiny, a kolejne są coraz słabsze. Właściwości zielonej herbaty:
- jest bakteriobójcza,
- pobudza do wydzielania soków trawiennych,
- obniża ciśnienie krwi,
- flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi,
- fluor chroni zęby przed próchnicą,
- garbniki zapobiegają nowotworom,
- jest moczopędna,
- zawiera witaminy C,E i B, sole mineralne,
- przyspiesza metabolizm.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł
Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji.[...]
maj
Jak zrobić herbatę z liści kawy?
Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]
kwi
Czy herbata to roślina?
Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści[...]
wrz
Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)
Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]
sie
Herbata z hibiskusa właściwości
Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych.[...]
wrz
Czym jest herbata? Herbata – co to?
Herbata to znany na całym świecie napój, najczęściej napar, przygotowany z rożnych części (liści i[...]
maj
Przegląd yerba mate: Rosamonte (ostrokrzew paragwajski), opinie
Aromat mate Rosamonte jest wyraźny i zdecydowany. Mówi się czasem, że to mate dla miłośników[...]
lip
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling. Lista ponad 80 ogrodów herbacianych rozsianych na terenie[...]
kwi