Dobranie odpowiedniej wody do parzenia kawy jest podstawą uzyskania poprawnego naparu. Ponieważ skład wody nie jest stały i może się różnić nawet w obrębie jednego miasta, najlepsze kawiarnie nie pozostawiają tej kwestii przypadkowi i projektują wodę, nasycając ją odpowiednimi minerałami, które służą kawie.
Parząc kawę w domu nie musimy traktować tematu aż tak poważnie. W znacznej ilości miast w Polsce użycie “kranówki” nie będzie najlepszym pomysłem, warto więc pokusić się o pewną dozę zabawy i eksperymentowania z różnymi rodzajami wód, z którymi się spotkamy. A co z wodą z lodowca? Sprawdźmy to!
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Woda z lodowca
Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji. Ze względu na wyjątkowe, szlachetne pochodzenie i niewielką grupę potencjalnych klientów, cena litra takiej butelkowanej wody osiąga nawet 300 zł. Nie jest to jednak tylko marketing – za ideą sięgania do zamrożonych zasobów słodkiej wody kryje się również interesująca motywacja. W procesach powstawania lodowców opady zostają niejako zamknięte wewnątrz lodowej bryły, która stale się nawarstwia. Wiek lodowców różni się od siebie, jednak często zawierają one w sobie wodę, która spadła na ziemię kilkaset lat temu.
Trzy lata temu w zachodniej części Antarktydy, ok.200 km od bazy McMurdo, dokonano odwiertów pokrywy lodowej, które pozwoliły na znalezienie najstarszej znanej obecnie próbki lodu. Badania wykazały, że pochodzi ona sprzed 2,7 mln lat! Są jednak przypuszczenia, że na ziemi wciąż znajduje się lód mający blisko 5 mln lat. Takie wyniki działają na wyobraźnię oraz dają możliwość namacalnego doświadczenia biegu lat. Nie jest to jednak wyłącznie barwna historia. Producenci wody pochodzenia lodowcowego zaznaczają, że spadła ona na ziemię w epoce przedindustrialnej, co ma gwarantować absolutny brak zanieczyszczeń pochodzących z przemysłu i destrukcyjnego działania człowieka na środowisko naturalne.
Ponieważ ta woda spadła na ziemię w postaci deszczu bądź śniegu, mamy do czynienia z bardzo niską mineralizacją, zbliżoną do zupełnego destylatu. Jest to jeden z czynników, który nie powinien wpływać korzystnie na zaparzanie kawy. Stosowanie wody destylowanej zawsze kończy się niską intensywnością i spłaszczeniem smaku naparu. Minerały są więc potrzebne, aby wspomagać przenikanie do wody substancji rozpuszczalnych z ziaren kawowca. W przypadku wody z lodowca sytuacja wygląda podobnie, choć mimo wszystko pozwala na uzyskanie innych wrażeń niż przy użyciu klasycznej wody destylowanej.
Kawa przygotowana na wodzie z lodowca
W teście, który przeprowadziłem, kawa była przyjemnie zbalansowana, pozwalając na uwypuklenie syropowej, owocowej słodyczy. Szukanie naukowego podsumowania fenomenu wody z lodowca jest bardzo trudne i wymaga ogromnych nakładów finansowych. Moim zdaniem chęć dogłębnego zbadania tematu jest w tym przypadku zbędna. Nie sądzę, aby ktokolwiek chciał wydawać tyle pieniędzy na wodę do parzenia kawy. Pozwólmy więc zachować w tym doświadczeniu pewną nutę tajemnicy, zabawy i nostalgii.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
171 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
87 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
33 Produkty
Przeczytaj również
Test wiedzy o herbacie. Quiz o herbacie
Zapraszamy do wzięcia udziału w quizie na wiedzę o herbacie i naparach. Przygotowaliśmy dwadzieścia pytań,[...]
paź
Czym zastąpić kostki lodu w herbacie? Owocami!
Chciałabym zaproponować bardzo prosty, lecz efektowny i smaczny sposób na oryginalne kostki lodu do naszych[...]
sie
Przepis na Doodh Pati Chai
Doodh Pati Chai to herbata zaparzana mlekiem z cukrem, a właściwie podgotowywana w mleku. Tradycja[...]
kwi
Anxi, okręg na prowincji Fujian
Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]
Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?
Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]
4 Comments
lut
6 kolorów herbaty. Czym jest herbata?
Pamiętajmy, że wszystkie kolory herbaty jakie możemy spotkać pochodzą od jednej rośliny. Dawno temu, gdy[...]
paź
Test Yerba mate w butelkach: Club Mate, Mate Classic, Buenos Mate, Mio Mio Mate
Zrobiliśmy test Yerba mate w butelkach, które dostaliśmy od jednego z naszych widzów. Próbowaliśmy yerba[...]
cze
Herbata czarna Darjeeling
Darjeeling jest herbatą czarną (choć pojawiają się głosy, że w zasadzie bliżej jej do oolongów)[...]
1 Comment
mar