ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dobranie odpowiedniej wody do parzenia kawy jest podstawą uzyskania poprawnego naparu. Ponieważ skład wody nie jest stały i może się różnić nawet w obrębie jednego miasta, najlepsze kawiarnie nie pozostawiają tej kwestii przypadkowi i projektują wodę, nasycając ją odpowiednimi minerałami, które służą kawie.

Parząc kawę w domu nie musimy traktować tematu aż tak poważnie. W znacznej ilości miast w Polsce użycie „kranówki” nie będzie najlepszym pomysłem, warto więc pokusić się o pewną dozę zabawy i eksperymentowania z różnymi rodzajami wód, z którymi się spotkamy. A co z wodą z lodowca? Sprawdźmy to!

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Woda z lodowca

Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji. Ze względu na wyjątkowe, szlachetne pochodzenie i niewielką grupę potencjalnych klientów, cena litra takiej butelkowanej wody osiąga nawet 300 zł. Nie jest to jednak tylko marketing – za ideą sięgania do zamrożonych zasobów słodkiej wody kryje się również interesująca motywacja. W procesach powstawania lodowców opady zostają niejako zamknięte wewnątrz lodowej bryły, która stale się nawarstwia. Wiek lodowców różni się od siebie, jednak często zawierają one w sobie wodę, która spadła na ziemię kilkaset lat temu.

Test wody z lodowca - parzenie kawy
Test wody z lodowca – parzenie kawy

Trzy lata temu w zachodniej części Antarktydy, ok.200 km od bazy McMurdo, dokonano odwiertów pokrywy lodowej, które pozwoliły na znalezienie najstarszej znanej obecnie próbki lodu. Badania wykazały, że pochodzi ona sprzed 2,7 mln lat! Są jednak przypuszczenia, że na ziemi wciąż znajduje się lód mający blisko 5 mln lat. Takie wyniki działają na wyobraźnię oraz dają możliwość namacalnego doświadczenia biegu lat. Nie jest to jednak wyłącznie barwna historia. Producenci wody pochodzenia lodowcowego zaznaczają, że spadła ona na ziemię w epoce przedindustrialnej, co ma gwarantować absolutny brak zanieczyszczeń pochodzących z przemysłu i destrukcyjnego działania człowieka na środowisko naturalne.

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Ponieważ ta woda spadła na ziemię w postaci deszczu bądź śniegu, mamy do czynienia z bardzo niską mineralizacją, zbliżoną do zupełnego destylatu. Jest to jeden z czynników, który nie powinien wpływać korzystnie na zaparzanie kawy. Stosowanie wody destylowanej zawsze kończy się niską intensywnością i spłaszczeniem smaku naparu. Minerały są więc potrzebne, aby wspomagać przenikanie do wody substancji rozpuszczalnych z ziaren kawowca. W przypadku wody z lodowca sytuacja wygląda podobnie, choć mimo wszystko pozwala na uzyskanie innych wrażeń niż przy użyciu klasycznej wody destylowanej.

Wydobycie wody z lodowca (Arktyka) do naszego testu
Wydobycie wody z lodowca (Arktyka) do naszego testu

Kawa przygotowana na wodzie z lodowca

W teście, który przeprowadziłem, kawa była przyjemnie zbalansowana, pozwalając na uwypuklenie syropowej, owocowej słodyczy. Szukanie naukowego podsumowania fenomenu wody z lodowca jest bardzo trudne i wymaga ogromnych nakładów finansowych. Moim zdaniem chęć dogłębnego zbadania tematu jest w tym przypadku zbędna. Nie sądzę, aby ktokolwiek chciał wydawać tyle pieniędzy na wodę do parzenia kawy. Pozwólmy więc zachować w tym doświadczeniu pewną nutę tajemnicy, zabawy i nostalgii.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z bursztynu na wzmocnienie odporności. Bursztyn na zdrowie

Nalewka i napar z bursztynu stosowana była już od starożytności dla oczyszczenia i wzmocnienia ciała.[...]

Ciepła herbata uspokaja, chociaż ma właściwości pobudzające: badania 2020

Naukowcy z City University London w najnowszych badaniach dowiedli, że ciepła herbata pomaga zredukować stres[...]

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]

Herbata zielona Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]

Czy herbaty aromatyzowane są zdrowe?

Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i[...]

Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate

Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]

Produkcja herbaty w domu

Każdy entuzjasta herbaty wcześniej czy później wpada na pomysł, aby posiadać własny krzaczek herbaty w[...]

Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty

Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.