Jak wybrać dobrej jakości kawę?
Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia, kraju i plantacji z której pochodzi, metody obróbki kawy. Problem polega na tym, że na paczkach kawy w sklepie, nikt nam tych informacji nie poda, bo zwyczajnie nie ma się czym pochwalić – kawa jest już wiele miesięcy po wypaleniu, a ziarna są mieszanką pochodzą z najtańszych źródeł. Najlepiej zatem kupować kawę w kawiarniach lub bezpośrednio w palarniach. Szukając rzetelnych informacji użyjmy terminu; kawa „speciality”, to „słowo klucz” do rzemieślniczego i profesjonalnego podejścia do tematu.
Czy kawa musi być droga?
Niestety dobra kawa musi kosztować trochę więcej, ale nie należy z tym przesadzać. Jeśli kupujemy dobrą kawę z Polskich palarni zapłacimy ok 25-50zł za 250g. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele osób dokładało wysiłku abyśmy się mogli cieszyć takim smakiem. Większość z tych ludzi pochodzi z krajów cierpiących biedę czy ogarniętych wojną. Pijąc dobrą kawę doceniamy ich pracę i wspieramy finansowo.
Rozpuszczalna czy „sypana”?
Kawa rozpuszczalna powstaje w procesie odparowania wody z kawy zaparzonej w klasyczny sposób. W tym procesie wiele walorów smakowych i aromatów zanika. Jeśli zatem bardziej cenimy sobie smak kawy niż łatwość jej przyrządzenia, powinniśmy sięgnąć po kawę w ziarnie.
Jak zaparzyć w domu?
Jest wiele sposobów zaparzenia kawy, obecnie coraz popularniejsze stają się metody alternatywne takie jak aeropress, frenchpress czy techniki przelewowe. Skupmy się jednak na klasycznym zalaniu kawy wodą. Jeśli już mamy dobrej jakości jasno paloną kawę, należy zadbać o czystą nisko zmineralizowaną wodę. Stosowanie twardej nieprzefiltrowanej wody spowoduje, że nawet najlepsza kawa nie będzie smakowała dobrze. Jeśli nie mamy dostępu do domowych filtrów, wystarczy kupić źródlaną wodę w sklepie. Po zalaniu kawy wodą, odstawmy ją na 4-5 minut pod przykryciem i dopiero po tym czasie mieszamy, dodając (jeśli trzeba) pozostałe składniki. Trzeba jednak dodać, że jeśli kawa jest dobrej jakości mleko i cukier są zbyteczne.
Autorem tekstu jest Adam Laska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Tie Guan Yin Oolong parzenie, opinie
Ten oolong należący do Wielkiej Dziesiątki herbat chińskich określa się także jako Tieh Kwan Yin[...]
sty
Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza
Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]
lip
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej. Jej nazwa odnosi[...]
sty
Jak używać zaparzacza do herbaty?
Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]
lip
Herbata czarna Hawajski Koktajl, opinie
Hawajski Koktajl pachnie bardzo słodko. Czuję papaję i troszkę ananasa, ale takiego zdecydowanie słodkiego. Kolor[...]
cze
Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady
Poprawne wykonanie Americano, wbrew pozorom nie jest takie proste. W wielu kawiarniach bezmyślnie wlewa się[...]
cze
Herbata Earl grey. Czarna herbata z bergamotką
Earl Grey to mieszanka angielska i jedna z bardziej znanych na świecie herbat aromatyzowanych. Nazwa[...]
3 Comments
gru
Matero: Yerba Mate
Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]
lip