ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie zieloną herbatę japońską. Nazwę tłumaczy się jako „jadeitowa rosa”. Jej wyjątkowość odnaleźć można przede wszystkim w procesie produkcji.

Proces produkcji herbaty Gyokuro

Plantacja herbaty na trzy tygodnie przed zbiorami jest zacieniana za pomocą specjalnego bambusowego dachu, który jest specjalnie w tym celu budowany nad całymi polami herbacianymi. Ma to na celu zmuszenie rośliny do produkcji większej ilości chlorofilu w liściach. Herbata aby się wykarmić staje się tak bogata w chlorofil, że jej liście nabierają ciemno zielonego koloru.

Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście poddane są dalszej obróbce typowej dla japońskich zielonych herbat. Fermentacja zostaje przerwana dzięki potraktowaniu listków parą wodną, a następnie, po nadaniu charakterystycznego igiełkowatego kształtu odbywa się selekcja i suszenie w strumieniu powietrza.

Gyokuro produkuje się także z innych szczepów herbacianych niż większość zielonych japońskich herbat. Najczęściej są to odmiany asahi, okumidori, yamakai i saemidori. Nieco podobna w produkcji jest herbata kabusecha, ta jednak zacieniona jest jedynie na tydzień przed zbiorami.

Gyokuro – smak i właściwości

Gyokuro ceniona jest ze względu na swój smak i zdrowotne właściwości. Smak określa się jako intensywnie warzywny i trawiasty. Często porównywany do szpinaku. Niektórzy doszukują się lekkiej nuty morskiej bryzy oraz innych roślin warzywnych znanych z Japonii. Istotne w smaku jest wyraźnie wyczuwalne umami oraz praktycznie zupełny brak goryczy. Ze względów zdrowotnych ceni się ją za dużą zawartość chlorofilu i przeciwutleniaczy.

Sposób parzenia

Parzenie gyokuro różni się od sposobów parzenia innych herbat. Zaleca się tutaj znacznie chłodniejszą wodę. Przeciętnie parzy się ją wodą w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Niektóre odmiany zaleca się jednak parzyć nawet chłodniejszą wodą w temperaturze 50 lub nawet 40 stopni. Zaleca się by parzenie trwało 90 sekund.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Paluszki Mister Choc z czekolady deserowej z nadzieniem o smaku mięty i zielonej herbaty, opinie

W składzie produktu nie znajdziemy jakiejkolwiek herbaty, a tym bardziej jej zielonej wersji. Są za[...]

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]

Herbata Che Thai Nguyen, opinie

Pierwsze parzenie uwalnia słodkawy aromat, który jest bardzo przyjemny i mógłbym wąchać same zalane liście[...]

1 Comments

Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty

Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]

Na co wpływa terroir w kawie?

Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]

Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony

Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]

Artystyczna herbata

Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]

Podróż do Chin. Jak produkuje się herbatę? Jak żyją Chińczycy?

Jak produkuję się herbatę w prowincji Yunnan (Chiny)? Czy ludzie zajmujący się herbatą codziennie piją[...]

Jeden komentarz do: “Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.