ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie zieloną herbatę japońską. Nazwę tłumaczy się jako „jadeitowa rosa”. Jej wyjątkowość odnaleźć można przede wszystkim w procesie produkcji.

Proces produkcji herbaty Gyokuro

Plantacja herbaty na trzy tygodnie przed zbiorami jest zacieniana za pomocą specjalnego bambusowego dachu, który jest specjalnie w tym celu budowany nad całymi polami herbacianymi. Ma to na celu zmuszenie rośliny do produkcji większej ilości chlorofilu w liściach. Herbata aby się wykarmić staje się tak bogata w chlorofil, że jej liście nabierają ciemno zielonego koloru.

Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście poddane są dalszej obróbce typowej dla japońskich zielonych herbat. Fermentacja zostaje przerwana dzięki potraktowaniu listków parą wodną, a następnie, po nadaniu charakterystycznego igiełkowatego kształtu odbywa się selekcja i suszenie w strumieniu powietrza.

Gyokuro produkuje się także z innych szczepów herbacianych niż większość zielonych japońskich herbat. Najczęściej są to odmiany asahi, okumidori, yamakai i saemidori. Nieco podobna w produkcji jest herbata kabusecha, ta jednak zacieniona jest jedynie na tydzień przed zbiorami.

Gyokuro – smak i właściwości

Gyokuro ceniona jest ze względu na swój smak i zdrowotne właściwości. Smak określa się jako intensywnie warzywny i trawiasty. Często porównywany do szpinaku. Niektórzy doszukują się lekkiej nuty morskiej bryzy oraz innych roślin warzywnych znanych z Japonii. Istotne w smaku jest wyraźnie wyczuwalne umami oraz praktycznie zupełny brak goryczy. Ze względów zdrowotnych ceni się ją za dużą zawartość chlorofilu i przeciwutleniaczy.

Sposób parzenia

Parzenie gyokuro różni się od sposobów parzenia innych herbat. Zaleca się tutaj znacznie chłodniejszą wodę. Przeciętnie parzy się ją wodą w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Niektóre odmiany zaleca się jednak parzyć nawet chłodniejszą wodą w temperaturze 50 lub nawet 40 stopni. Zaleca się by parzenie trwało 90 sekund.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak poprawić smak yerba mate?

My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]

Herbata oolong: właściwości

Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]

Wpływ herbaty na zdrowie i urodę

Jak pozytywnie herbata może wpływać na nasze zdrowie i urodę? Jak zrobić naturalne maseczki do[...]

Jak zrobić samemu napój izotoniczny i napój energetyzujący, przepis

Definicja jest prostsza niż mogłoby się wydawać. Jedno i drugie przeznaczone jest do picia w[...]

Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady

Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego,[...]

Działanie Yerba Mate, właściwości Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Herbata Czarna

Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy[...]

Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?

Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]

Jeden komentarz do: “Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.