ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron

Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)

Dopiero co pisałam o rozgrzewającej mocy herbat, kiedy to pogoda postanowiła spłatać figla i uraczyć nas wspaniałym słońcem i wysoką jak na tę porę roku temperaturą.  Jest to więc idealny moment, aby wrócić jeszcze do herbat świeżych i lekkich, a do nich zdecydowanie zalicza się wyjątkowa zielona herbata kokeicha.

Dlaczego Kokeicha to herbata wyjątkowa?

Jej proces produkcji jest nie podobny do żadnej innej herbaty. Pochodzi ona z Japonii oczywiście, uściślając z prefektury Shizuoka, a proces produkcji wygląda następująco.

Po zbiorze, liście gotowane są na parze do momentu w którym zaczną się rozpadać. Łodygi i żyły liści są usuwane, a pozostała część zostaje zmiażdżona na drobny proszek. Następnym etapem jest dodanie do proszku wody oraz pasty ryżowej.

To jednak jeszcze nie koniec, masa która powstała zostanie przepuszczona przez maszynkę z małymi otworami z których to wychodzą gotowe do zaparzenia liski herbaty Kokeicha.

Dzięki temu unikalnemu procesowi, kokeicha zyskuje niepowtarzalny świeży i lekki smak.  Jeśli chodzi o aromat, to moje najbliższe skojarzenie, to świeżo skoszona trawa taka jeszcze wilgotna.

Kokeicha. Herbata ala makaron
Kokeicha. Herbata ala makaron

Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha?

To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody o temperaturze 96 stopni C.  Wydawało by się, że jak na zieloną herbatę to za wysoka, jednak kiedy już zaparzymy Kokeiche jej smak upewni nas, że temperatura była jak najbardziej właściwa.

Kulinarne zastosowanie herbaty

Listki herbaty Kokeicha mogą mieć jeszcze jedno zastosowanie – kulinarne. Poleca się dodawać je do lodów,  jogurtów, wypieków, oraz co bardzo ciekawe owoców morza. Ja co prawda kulinarnego zastosowania jeszcze nie sprawdzałam, ale po zdegustowaniu herbaty, nie mogę się doczekać kiedy to uczynię.

Kokeicha. Herbata ala makaron
Kokeicha. Herbata ala makaron

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]

2 Comments

Zielona herbata w ciąży

Z określeniem co można spożywać, a czego nie w czasie ciąży jest zwykle nieco kłopotu,[...]

Herbata z samowara, herbata po rosyjsku, samowar. W samowarze po rosyjsku

Przygotowanie herbaty w samowarze jest charakterystyczne głównie dla ludów rosyjskich i irańskich. Sam samowar to[...]

Czym jest herbata? Herbata – co to?

Herbata to znany na całym świecie napój, najczęściej napar, przygotowany z rożnych części (liści i[...]

Herbata na wrzody żołądka. Badania

Problem choroby wrzodowej dotyczy co dziesiątego Polaka. Oczywiście nie chodzi tutaj wyłącznie o wrzody żołądka[...]

Przystanek Śniadanie Katowice

13 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Pierwszym Przystanku Śniadanie (Katowice). Dla naszych gości przygotowaliśmy herbatę[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem

Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.