Przygotowywanie napoju z grzybka herbacianego zrobiło się ostatnimi czasy dość popularne. Co więcej można już w sklepach zakupić butelkowane napoje na bazie kombucha. Warto zatem bliżej przyjrzeć się tej herbacianej ciekawostce.
Co to w ogóle jest kombucha?
Jest to napój, który przygotowuje się z herbaty z cukrem poddanej fermentacji za pomocą grzyba herbacianego. Sam grzyb to symbioza różnych drożdży i bakterii, które wspólnie tworzą galaretowate ciało o mleczno-szarawym odcieniu i zabarwieniu w różnych kolorach w zależności od tego jakiej użyto herbaty. Grzyb, który biologicznie grzybem nie jest, tworzy gruby plaster, któremu towarzyszą różnego koloru i kształtu mniejsze fragmenty. Powłoka na powierzchni herbaty zbudowana jest z celulozy, którą wytworzyły bakterie. Cała fermentacja dotyczy w tym przypadku przede wszystkim zawartego w herbacie cukru. W skutek zachodzących w czasie fermentacji reakcji chemicznych powstaje alkohol, który osiągnąć może stężenie nawet do 2% i dwutlenek węgla co sprawia, że napój jest nieco musujący.
Jeśli nie przerwie się fermentacji można uzyskać ocet herbaciany, który również może mieć ciekawe zastosowania. Generalnie fermentacja trwa od tygodnia do kilkunastu dni. Zwykle po około 8 dniu z napoju robi się ocet.
Właściwości prozdrowotne kombuchy
Napojowi przygotowanemu z kombuchy przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne. Źródła podają, że ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit, obniża także poziom cukru we krwi. Mimo to odradzany jest cukrzykom ponieważ sam zawiera sporo cukru. Zawiera pewne ilości witamin z grupy B, a także witaminę C i kwas foliowy, oraz kwasy organiczne w tym octowy, mlekowy, szczawiowy, jabłkowy, glukonowy, glukuronowy i kwasy nukleinowe.
Większość korzyści zdrowotnych jakie grzybek zapewnia wiąże się z poprawą trawienia. Przede wszystkim właściwa flora bakteryjna kolonizuje nasze jelita i wspomaga trawienie, wydzielane przez mikroorganizmy enzymy sprawiają, że trawimy z większą korzyścią, łatwiej pozbywamy się zbędnych substancji i lepiej przyswajamy substancje odżywcze. Poprawia się stan całego układu pokarmowego więc lepiej działają także wątroba i trzustka, normuje się praca jelit i wypróżnianie. Wzmacnia się odporność organizmu, która związana jest w dużej mierze z jelitami. Grzybek powoduje także oczyszczenie organizmu, działania detoksykacyjne sprawiają, że łatwiej pozbywamy się różnego rodzaju złogów i toksyn. Działa także odprężająco i wzmacniająco w sytuacji przeciążenia psychicznego oraz stanów lękowych.
Jak przygotować swój napój kombucha?
Przede wszystkim powinniśmy posiadać zdrową kolonię grzyba, ciągle zanurzoną w occie herbacianym i bez ciemnych przebarwień które charakteryzują grzyba starego. Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w dowolnym kolorze, najpopularniejsze są czarne i zielone. Napar należy przestudzić do temperatury 25 st. C. wcześniej osłodziwszy go obficie. Na litr herbaty wsypujemy 100g cukru. Można użyć dowolnego cukru lub melasy, nie może to jednak być zamiennik cukru (ksylitol itp.), ponieważ ten nie da pożywki mikroorganizmom. Nie możemy także użyć miodu ponieważ jest bakteriobójczy i może zabić kolonię.
Do osłodzonego i wystudzonego naparu wlewamy ocet z poprzedniej fermentacji (na litr herbaty 100ml octu) i wrzucamy grzybek.
Jest kilka zasad, którymi należy się kierować. Po pierwsze nie możemy doprowadzić do kontaktu grzybka z metalem ponieważ mogą zajść niechciane reakcje z kwasami organicznymi. Unikamy zatem metalowych naczyń, pokrywek oraz sitek i łyżek. Fermentujący napój powinien mieć ciepło i ciemno, słój powinien być przykryty przepuszczającą gazy tkaniną. Wszystko, czego używamy powinno być zdezynfekowane wrzątkiem by uniemożliwić rozwijanie się niepożądanych drobnoustrojów.
Gotowy napój można przechowywać w lodówce. Nieużywane kolonie grzyba również, pod warunkiem, że są ciągle zalane octem.
Jak pić napój kombucha?
Należy dozować go ostrożnie by przyzwyczaić ciało. Każde niepożądane objawy powinny skłonić nas do kilkudniowej przerwy i obniżenia dawki. Zaczynamy od łyżki trzy razy dziennie aż dojdziemy do pół szklanki trzy razy dziennie. W czasie grzybowej kuracji oczyszczającej należy pić dużo wody by ułatwić pozbywanie się toksyn.
Osobiście polecam dodawać nieco kombuchy do wody i wypijać dziennie jako zdrowy i orzeźwiający napój. Zużywane ilości pozwolą z pewnością dostosować hodowlę tak by mieć nieustannie świeży napój i zarazem rozmnożyć grzybka dla znajomych. Warto także czasem doprowadzić do powstania octu, który poza zastosowaniami spożywczymi może być użyty do dezynfekcji oraz jako tonik kosmetyczny.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Źrodło: up.lublin.pl/files/foodscience/2014_newsy/11/2014.11.19_kombucha.pdf
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zielona herbata wydłuża życie (1-MNA)
Co pewien czas nauka odkrywa nowe składniki herbaty i jej nowe właściwości prozdrowotne. Poszukiwanie eliksiru[...]
maj
Herbaciarnia Smoczy Czajnik, Katowice
Wkrótce otworzymy dla Was lokal mogący pomieścić 20 osób w Katowicach przy ulicy Francuskiej 15.[...]
paź
Herbata zielona Hojicha
Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]
sty
Herbata z masłem – właściwości
Herbata z masłem jest zdrowa i warto polecać jej picie. Nie tylko dostarcza nam ważnych[...]
sie
Herbata oolong Lao Ming Mastergrade Oolong, parzenie herbaty oolong
Joanna z bloga Liu Mulan odwiedziła Czajnikowy i zaparzyła nam Lao Ming Mastergrade Oolong z[...]
lis
Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce
Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]
lip
Dziesięć porad jak zrobić lepsze wzory na kawie latte art
Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia[...]
mar
Historia picia herbaty
Pierwszą herbatę zaparzył... wiatr. To on bowiem według legendy strącił z drzewa listki herbaciane, które[...]
sie