Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Tę roślinę zna bardzo wielu z nas. Moje najszybsze skojarzenie to oliwki i oliwa. O tym, że z listków drzewa oliwnego można zrobić pyszny napar dowiedziałam się niedawno. Zapraszam!
Drzewo oliwne
Znane jest także pod takimi nazwami jak oliwnik europejski, oliwka europejska i oliwka uprawna. Łacińska nazwa to Olea europaea. Jest rośliną należącą do rodziny oliwkowatych. Zawsze kojarzyła mi się z ciepłymi obszarami Ziemi. Najstarsze ślady drzewa oliwnego pochodzą już z 12 000 roku p.n.e. (we Włoszech odnaleziono odciski drzewa oliwnego pochodzące z pliocenu). Według mitów to Atena wbijając swoją włócznię w skałę stworzyła pierwsze drzewo oliwne, wygrywając tym samym zakład z Posejdonem o to czyim imieniem zostanie nazwane nowe miasto. W ten sposób powstały Ateny, w których ponoć po dziś dzień rośnie ta pierwsza oliwka.
Drzewo oliwne może pochodzić z Azji Mniejszej, gdzie w stanie dzikim można spotkać lasy oliwkowe lub według innych teorii z Egiptu, Etiopii lub niektórych obszarów Europy. W stanie naturalnym możemy ją spotkać dzisiaj w Afryce, Południowej Europie (między innymi w Grecji, Włochach, Hiszpanii), na Półwyspie Arabskim oraz w Turcji, Jordanii, Izraelu i Cyprze. Udało się też oliwkę wprowadzić w innych rejonach geograficznych na przykład w Amerykach czy Australii. Obecnie drzewo oliwne najbardziej jest znane ze swojej uprawnej formy. Jest drzewem długowiecznym, dożywającym nawet do tysiąca lat. Co ważne dla osób uprawiających oliwki, zaczyna owocować wcześnie, bo nawet już od czwartego roku. Najpopularniejszym produktem pozyskiwanym z tego drzewa jest oliwa oraz oliwki. Użytkuje się także drewno oliwne. Nie można też zapominać o dużym udziale w tworzeniu krajobrazu w krajach w których występuje. Obecnie sadzi się drzewa oliwne również dla dekoracji, lub jeśli kto woli można uprawiać je w formie bonsai.
Liść oliwny: właściwości i działanie
Surowcem zielarskim pozyskiwanym z drzewa oliwnego jest liść – Oleae folium. Liście są małe i wąskie, z wierzchu ciemno zielone, pod spodem zaś srebrzyste pokryte woskami. W kulturach śródziemnomorskich była używana od dawna w medycynie naturalnej. Jej pozytywne właściwości pochodzą między innymi z antyoksydantów, polifenoli, flawonoidów czy oleuropeiny zawartych w liściach.
Do najważniejszych pozytywnych efektów działania liści oliwki można zaliczyć:
- efekt antyutleniający,
- wspomaganie systemu immunologicznego,
- ochronę systemu krążenia,
- działanie antybakteryjne,
- wspomaganie regulowania poziomu cholesterolu.
Określa się je mianem bezpiecznych ziół, mogą jednak wystąpić reakcje alergiczne, dlatego jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości najlepiej jest skonsultować się z lekarzem.
Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można też zebrać samemu jeśli mamy taką możliwość. Należy szukać zdrowych, niepryskanych liści, które następnie poleca się suszyć w temperaturze około 65 stopni Celsjusza.
Herbata z liści oliwnych
Napar, który przygotowałam, to mieszanka liści oliwki z upraw ekologicznych z kawałkami jabłka, trawą cytrynową oraz naturalnym aromatem. Już sam zapach jest bardzo ciekawy – świeży i rześki. Napar przygotowałam według zaleceń: 3g suszu. Użyłam jednak nieco więcej wody bo około 220 ml. Temperatura 96 stopni i parzenie 5 minut.
Napar wyszedł jasny żółto-zielonkawy nieco mętny. Pachniał podobnie jak susz jednak nieco delikatniej. W smaku wyczuć można było goryczkę, słodycz i taki żywiczny aromat. Bardzo ciekawy napar.
Oliwce warto poświęcić chociażby chwilę. Jeśli nie dla właściwości zdrowotnych i ciekawego smaku to chociażby dla efektu wizualnego w szklance.
Źródła:
- www.mondoliva.com/el_aceite_de_oliva-el_origen_del_olivo.htm
- www.botanical-online.com/medicinalsoliveracastella.htm
- www.plantas-medicinales.es/hojas-de-olivo-propiedades-medicinales-y-beneficios-para-la-salud/
- www.about-olive-leaf-extract.com/olive-leaf-tea.html
- www.healthyandnaturalworld.com/health-benefits-of-olive-leaf-extract/
- www.herbwisdom.com/herb-olive-leaf.html
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]
lip
Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate
Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]
sie
Miód – substytut cukru
Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]
wrz
Parzenie herbaty w czajniczku
Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]
sie
Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha
Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]
sty
Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela
Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]
2 Comments
mar
Herbaciane zawody w Japonii
W Japonii od zawsze organizowano herbaciane gry i zawody. Rozpowszechniły się szczególnie w XIV wieku[...]
maj
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź