Herbata Oolong (Ulung, Wulung)
Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście poddaje się częściowej fermentacji (półfermentacji) i pozostawia na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa. Obcieranie brzegów liści pomaga późniejszej fermentacji. Proces fermentacji trwa do chwili, gdy listki herbaty nabiorą barwy czerwono-zielonej. Liście nie łamią się i zyskują jedyny w swoim rodzaju aromat: orzechowy. W Polsce często błędnie zalicza się herbatę Oolong do herbaty czerwonej wraz z Pu-erhem (a nawet rooibosem!).
Herbata Oolong: inne nazwy
Inne nazwy umownie nazywanej w Polsce herbatą niebieską to: oolong, wulong, olong, ulong, czarny smok, smocza herbata, herbata pół-zielona, czerwona herbata niskiej fermentacji, czy herbata turkusowa. W Chinach nazywa się ją Qing. To słowo określa kolor: pomiędzy morzem a niebem.
Produkcja herbaty Oolong
Proces produkcji Oolonga zaczyna się od wystawienia na słońce, świeżo zebranych listków herbaty. Herbata przechodzi proces więdnięcia. Wyparowuje woda i na jej miejsce w listkach gromadzi się powietrze. Tlen zaczyna reagować z enzymami w listkach i następuje fermentacja enzymatyczna, czyli oksydacja.
Następnie fermentacja jest wspomagana przez potrząsanie liści herbaty i przerzucanie ich w wiklinowych koszach. Ten proces powoduje, że listki obcierają się i wykruszają się ich krawędzie. Dzięki temu łatwiej przebiega fermentacja.
Fermentacja jest następnie przerywana przez podgrzanie liści do temperatury 250 stopni Celsjusza. Zwykle używa się do tego wielkich woków lub kotłów. Samo podprażanie odbywa się na sucho. Następnie listki herbaty są rolowane, skręcane i formowane do ostatecznej postaci zależnej od gatunku i regionu produkcji. Możemy spotkać Oolongi znacznie różniące się od siebie smakiem i wyglądem ze względu na różny stopień fermentacji poszczególnych gatunków. Fermentacja herbaty Oolong może wahać się od 10 do 70 %. Niżej fermentowane cechuje łagodny aromat zbliżony do herbaty zielonej. Herbata Oolong, która przeszła nieco wyższy proces fermentacji ma bardziej kwiatowy, owocowy i orzechowy aromat. Wysoka fermentacja daje słodowy smak.
Pochodzenie herbaty Oolong: legendy
Z herbatą niebieską związane są dwie legendy. Pierwsza z nich mówi o księciu smoków, który za swoje winy został skazany na więzienie w małym jeziorze. Nastała wielka susza i jeziorko zaczęło wysychać. Książę smoków Czarny Smok był już bliski śmierci, gdy pojawiła się piękna dziewczyna z pobliskiej wsi. Dziewczynie zrobiło się żal umierającego smoka, więc zabrała go do wioski i używając – z nagromadzonych zapasów – resztek wody całej wsi,przywrócić go do życia. Smok odzyskał zdrowie, a niedługo później na wioskę przyszła zaraza. Wszyscy zachorowali (łącznie z piękną dziewczyną), a smok wdzięczny za ratunek, postanowił oddać własne życie, żeby uzdrowić mieszkańców. Konając wypluł z siebie smoczą perlę, z której wyrósł pierwszy krzak Oolonga. Napar z liści tej cudownej herbaty uzdrowił całą wioskę. A na cześć smoka, nazwano herbatę Oolong, czyli czarny smok.
Druga historia opowiada o myśliwym, który nazywał się Hu Liang. Myśliwy wędrując do domu z łowów, niósł na plecach wiklinowy kosz, który postanowił przykryć gałązkami z przypadkowo napotkanego krzaczka. Po długiej wędrówce – gdy dotarł do domu – okazało się, że gałązki słodko i przyjemnie pachną. Myśliwy postanowił zaparzyć znalezione liście. Okazało się, że napar jest wyjątkowo smaczny, orzeźwiający i słodkawy. Niedługo myśląc stwierdził, że liście muszą pochodzić z magicznego krzaczka. W środku nocy pobiegł w góry, szukając magicznego ziela. Nazbierał więcej liści, ale niestety po powrocie okazało się, że napar z nich jest cierpki i w niczym nie przypomina tego, co pił poprzednio. Doszedł do wniosku, że ważne były procesy, którym były poddane listki w czasie wędrówki. Po ich odtworzeniu okazało się, że napar jest znów pyszny. I tak opracował proces produkcji herbaty niebieskiej, którą nazwano na jego cześć, Hu Liang, co również oznacza: czarny smok.
Plantacje herbaty Oolong
Najsłynniejsze plantacje herbaty Oolong znajdują się w Chinach w prowincji Fujian, Anxi i Guang Dong. Najbardziej znane oolongi to między innymi Orient Beuty – bardzo dobry tajwański oolong lub również tajwański Formosa Oolong. Z Chin natomiast Duża Czerwona Szata, Cztery Duże Krzewy, Złoty Żółw Wodny, Biały Koguci Grzebień oraz słynna Żelazna Bogini Litości.
Parzenie herbaty Oolong
Herbatę przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka niebieskiej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi 90°C. Czas parzenia w zależności od jakości niebieskiej herbaty wynosi od 1 do 5 minut. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia.
Niebieską herbatę Oolong możemy parzyć wielokrotnie (od dwóch do nawet kilkunastu razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund.
Herbata Oolong: właściwości
Niebieska herbata Oolung zawiera bardzo mało kofeiny, dlatego spokojnie można ją pić wieczorem, bez obawy o nadmierne pobudzenie przed snem. Właściwości niebieskiej herbaty:
- jest bakteriobójcza,
- wspomaga procesy przemiany materii,
- zwiększa odporność i witalność,
- działa uspokojajająco i relaksująco,
- zmiejsza wystąpienie nadciśnienia tętniczego.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle
Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]
lis
Herbata zielona Jeoncha Koreańska, opinie
Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną[...]
kwi
Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam
Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]
cze
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie
Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]
wrz
Od jakiego wieku można pić zieloną herbatę?
Eksperci i lekarze zwykle nie polecają dzieciom picia zielonej herbaty, chociaż w naszej kulturze zdecydowanie[...]
sie
Herbata w Turcji
Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]
mar
Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi
Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]
mar
Witamina K w herbacie
Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]
maj