Oznaczenia miału herbacianego
FBOPF |
Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. |
Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote tipsy. Produkowana głównie na Cejlonie z upraw nizinnych. |
||
BOPF |
Broken Orange Pekoe Fannings. |
Herbata produkowana na Cejlonie, w Indonezji, Południowych Indiach, Kenii, Mozambiku, Bangladeszu i Chinach. W Indonezji Sporządzana z dodatkiem małych i miękkich listków często nosi oznaczenie BOP fine lub small-leaf BOP. Jest to herbata czarna o równomiernych, drobno ciętych listkach. Nie zawiera tipsów. Czarna herbata o równomiernie, bardzo drobno pociętych liściach. Nie zawiera Tipsów. |
||
TGFOF
|
Tippy Golden Flowery Orange Fannings |
Specjalnie selekcjonowana i przesiewana herbata o delikatnym naparze stosowana do produkcji herbat ekspresowych w Darjeelingu. |
||
GFOF |
Golden Flowery Orange Fannings. |
|||
FOP |
Flowery Orange Fannings. |
Herbata bardzo wydajna o mocnym naparze. Pochodzi z plantacji Assam, Dooars i Bangladesz. Listki są równomiernie drobnie łamane. Bardzo doceniana we Fryzji. Określana tam jako mieszanka Wschodniofryzyjska. |
||
OF |
Orange Fannings. |
Dobrej jakości herbata typu Fannings produkowana głównie w południowych Indiach oraz w Afryce i Ameryce Południowej. |
||
PF 1 |
Pekoe Fannings 1 |
Herbata drobna o listkach jednolitego kształtu i wielkości produkowana głównie na plantacjach w Assam, Południowych Indiiach, Bangladeszu, Kenii, Tanzanii, Malawi. Najbardziej doceniana jest produkowana w Assamie. |
||
PF |
Pekoe Fannings |
|||
FNGS
|
Fannings |
Listki tej herbaty łamane są wzdłużnie. Obficie występują podłużne włókna. Herbata bardzo drobna. |
||
FNGS.1 |
Fannings 1. |
|||
BTF |
Granulacja herbaty określana jest indywidualnie dla poszczególnych plantacji. |
Oznaczenia herbacianego pyłu
PD |
Pekoe Dust |
Herbata w kolorze prawie czarna o jednakowej bardzo drobnej granulacji. Produkowana głównie na plantacjach Assam, Południowych Indii, Bangladeszu, Kenii, Tanzanii i Malawi. |
||
PD1 |
Pekoe Dust 1 |
|||
D1 |
Dust 1 |
Herbata o bardzo drobnych listkach typu Dust produkowana głównie na Cejlonie, w Indonezji, Chinach, Afryce, Ameryce Południowej i południowych Indii
|
||
DUST |
Najniższej granulacji i jakości herbata do produkcji herbat ekspresowych. |
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Co z tymi Darjeelingami?
Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]
paź
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Łodzi? (odcinek 3)
Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
gru
Herbata świąteczna – najlepszy przepis. Jak zrobić świąteczną herbatę na prezent?
Do Świąt została jeszcze chwila, w której można przygotować jedną z powyższych mieszanek. W ładnej[...]
gru
Herbata bąbelkowa, Bubble tea, Boba milk tea, Pearl milk tea, opinie
Czym jest herbata bąbelkowa? (Albo jeśli ktoś woli bubble tea) Jest to swego rodzaju mieszanka-[...]
cze
Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata
Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w[...]
lip
Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!
10 stycznia 2016 roku w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przekazaliśmy na licytację zestawy herbat.[...]
sty
Herbaciane kosmetyki: drzewo herbaciane
Z listków i kory drzew herbacianych uzyskuje się olejek eteryczny. Olejek eteryczny jest to aromatyczna[...]
wrz
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź